Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ (Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ 1900)

—————————

“Εκεί όπου σήμερον το κατάστημα του κ. Βαβέκη ήτο το εστιατόριον και ξενοδοχείον ύπνου του Μίχου Καζάκου μέχρις δε της πλατείας Αγίου Δημητρίου ήσαν το κουρείον του Θεμοστοκλή Ευστρατιάδη, τα καταστήματα αδελφών Ζάρα, του Γαλάνη, του Β. Αγραφιώτη, το κατάστημα αποικιακών ειδών ξυλείας και σιδήρου, ως και παρασκευής ούζου του Αναστάσιου Τσέτη, το χαρτοπωλείον του Νίκου Γαμβέτα, το ζαχαροπλαστείον του Βασίλη Χατζόπουλου, το ραφείον του Ευαγγελίδη και άλλα.
Δεξιά της οδού ήσαν τα εστιατόρια του Μπέλλου και Κατσή , του Αγαθή, το οπωροπωλείον του Κώστα Κουρούκλη με τις γιαούρτες και το πασατέμπο, το παντοπωλείον και υαλοπωλείον του Παναβέλη με τον Νίκο Παπανικολάου, του Μπουντούρη, το ήδη καφενείον του Βήχα, το καπνοπωλείον των αδελφών Κογιαντή, του Πάνου Οικονόμου, το βιβλιοπωλείον του Αποστόλη Παγώνη, το εμπορικόν του Μάρκου Γαρουφαλιά και άλλα.
Προχωρούντες προς την πλατείαν Μονοπλιού εις την ήδη οικοδομήν του κ. Ευταξία ήτο το καφεζαχαροπλαστείο του μετέπειτα δημάρχου Γεωργίου Καζαντζή, άνωθεν δε αυτού το ξενοδοχείον «Βυζάντιον». Εν συνεχεία το ραφείον του Τασιούλα, το σιδηροπωλείον Μάτσου, το καφενείον του Ταμπούρη που σερβίριζε και αργιλέ και όπου μοναδικός του πελάτης ήτο ο Κώστας Καπούτσης, το χρυσοχοείο του Ζάγκλη, το τσαρουχάδικο του Δέτσικα, το καπνοπωλείον του Λυρή, το ωρολογοποιείο του Ζαμάνη, το παπουτσίδικο του Αμπελογιάννη, το ραφείο του Εβραίου Σιών και άλλα.
Στην πλατεία Μονοπωλίου ήσαν τα οπωροπωλεία του Μπλάτσα, του Κατσαούνου, του Τρίγγερη, το παντοπωλείο του Καλυβιώτη, τα τσαρουχάδικα των Τσιλιγιανναίων, του Τάχου και τα παλιατζίδικα του Γιουσέ.” ( Απόσπασμα από άρθρο του Δημήτρη Καραγιάννη στην εφημερίδα Αμβρακία με τίτλο ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ, όπως δημοσιεύτηκε στο Λεύκωμα του Ε. Ιντζέμπελη, ΑΡΤΑ 1881-1941)

Στη φωτογραφία “Στο πεζοδρόμιο της οδού Σκουφά, 1934” (Φωτο από Αρχείο Ιστορικού Μουσείου ΣΚΟΥΦΑΣ)

———————–

1938 : Από την εμπορική αλληλογραφία του Εμπορικού Οίκου του Β. Αγραφιώτη που ιδρύθηκε το 1886.(Από δημοπρασία εξωτερικού)

Δημοσιεύθηκε στην Το εμπόριο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *