ΒΙΓΛΑ – ΤΟ ΑΣΚΗΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ

———————-
“Ου μακράν της Μονής (Ροδιάς), διατελούσης εις την Οθωμανικήν κυβέρνησιν και ταύτης, υπάρχει και τι σπήλαιον βαθύ μετά ιερού Ναίσκου επ’ ονόματι του αγίου Βλασίου επονομαζομένου Σεβαστείας, σωζομένης και της εικόνος αυτού, και σωρός ετέρων ερειπίων οικημάτων μοναχών.»(Σ. Βυζάντιος, 1884).
“Το Ασκηταριό του Αγίου Βλασίου Σεβαστείας βρίσκεται πράγματι, ανάμεσα Στρογγυλής και Μονής Ροδιάς, μέσα σε μια μικρή βραχοσπηλιά του Μαυροβουνίου, εκατό περίπου μέτρα πάνω από τη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς. Είναι χτισμένο στην είσοδο της σπηλιάς, η οποία όπως φαίνεται έχει αρκετές βραχογραφίες, καταστραμμένες σήμερα από το χρόνο και τα πολλά ονόματα των προσκυνητών του. Από τις βραχογραφίες αυτές ξεχωρίζει μια ολόσωμη ενός Αγίου στη Βόρεια πλευρά της σπηλιάς, πάνω από ένα μισογκρεμισμένο τοίχο, ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό υπόλειμμα του ναΐσκου που αναφέρει ο Σεραφείμ ο Βυζάντιος. Το ασκηταριό έπαψε να αποτελεί ιερό χώρο , μοναδικοί δε επισκέπτες του σήμερα είναι τα γελάδια της περιοχής και οι βουκόλοι τους οι οποίοι αποθανατίζουν τα ονόματά τους στις αγιογραφίες τους.
Ο Άγιος Βλάσιος Σεβαστείας ήταν γιατρός και Επίσκοπος Σεβαστείας, έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λικινίου (307-323 μ. Χ.) και θεωρείται προστάτης των πασχόντων εκ νοσημάτων του λαιμού…..”(Πηγή : Άρθρο του Δ. Καμαρούλια, Ηπειρωτική Εταιρεία, τχ. 250, 1998)

Στη φωτογραφία «Το εσωτερικό της σπηλιάς με τα υπολείμματα του Ασκηταριού» από το ίδιο άρθρο. 

Η σπηλιά – ασκηταριό του Αγ. Βλασίου Σεβαστείας.

———————-
“Μια από τις κατεστραμμένες βραχογραφίες του ασκηταριού στη βόρεια πλευρά του”. (Φωτογραφία Δημήτρη Καμαρούλια)

Δημοσιεύθηκε στην Τα χωριά στον Κάμπο της Άρτας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *