ΧΩΡΙΟΝ ΓΡΕΜΜΕΝΙΤΣΑ

————————–
“Γρεμμενίτσα ή Γραμμενίτσα, ίσως προς διαφοράν του χωρίου των Ιωαννίνων Γραμμένα, εξ ου κατωκήθη το α’. το χωρίον τούτο, κατοικούμενον υπό οικογενειών 50, εκκλησιαζομένων εν τρισίν Ιεροίς Ναοίς, του Αγίου Αθανασίου, αρχαίω, του αγίου Δημητρίου νεοδμήτω ήδη, και του Αγίου Παντελεημόνος ωσαύτως των σκυτοτόμων (τσαρουχάδων) και επισκεπτομένων υπό δύω ιερέων ιθαγενών. Το χωρίον τούτο παράγει νικοτιανήν ευωδιαστήν και καλής ποιότητος. Ου μακράν του χωρίου τούτου , έγγιστα του ενός τετάρτου της ώρας, υπήρχέ ποτε χωρίον καλούμενον Αρμεριώτου όπου τανύν υπάρχει ναός τις επ’ ονόματι των γενεθλίων της Θεοτόκου, και πλείστα ελαιόδενδρα υποκείμενα αυτώ, μετά δε την αποβίωσιν της συζύγου του μέχρι το 1864 επιτρόπου αυτού του Ναού Ιωάννου του Τζιαλακώστα, υπό την άμεσον εξουσίαν περιήλθε ούτος, από του έτους 1869, και την κυριότητα των Γρεμμενιτσιωτών. Και άνωθεν του χωρίου τούτο, επί του λόφου, θέσις εστί, χρησιμεύουσα ως χειμερινή τροφή προβάτων, ονομαζομένη Προγόν, όπου το πάλαι ην χωρίον υπό το όνομα Προγόνου. Ενταύθα υπάρχει και πύργος τις του Μπαλιάγα, πυρποληθείς υπό του τηραννήσαντος την Άρταν Αθανασίου Μπαπά Γκόλου, και είτα καταστάντος επαναστάτου.” (Πηγή : ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ, Σεραφείμ Ξενόπουλου, 1884)

Στη φωτογραφία “Η πλατεία του χωριού την δεκαετία του ’50” ( Η φωτο είναι από το βιβλίο του Β. Τάτση ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ (Γραμμενίτσα), Άρτα, 2020) 

—————–
1936-37 : Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γραμμενίτσας μπροστά στο παλιό κτίριο του σχολείου. Δάσκαλοι τότε ηταν ο Φίλιππος Κολοβός από τα Θεοδώριανα και η Αθανασία Μπουντούρη. Η φωτογραφία είναι του Απόστολου Παπαδημητρίου -Φωτο Λάκης (Πηγή : ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ (Γραμμενίτσα), Β. Τάτσης, Άρτα, 2020) 

Δημοσιεύθηκε στην Στο δρόμο προς το Ξηροβούνι. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *