1978 – Οι πρώτες πλέον κομματικοποιημένες δημοτικές εκλογές….

“Χρονιά δημοτικών εκλογών το 1978, χρονιά σκληρών έως και αθέμιτων κομματικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ της Ν.Δ. που ήταν κυβέρνηση και όλων των άλλων κομμάτων που είχαν σχηματίσει “μέτωπο”. Ειδικότερα στην Άρτα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τη Ν.Δ..

Ο τότε δήμαρχος Ν. Σιμετζής ήταν ο κυρίαρχος του παιγνιδιού, έχοντας αφ’ ενός μεν την στήριξη του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, από την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ, έως και το ΚΚΕ και την άκρα Αριστερά, αφ’ ετέρου είχε μεγάλες λαικές προσβάσεις και στο χώρο της Ν.Δ.. Συνάμα μεγάλος αριθμός στελεχών αυτού του χώρου, εμφανέστατα και ενεργά συμπορεύονταν με τον Ν. Σιμετζή και κάποια συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό του. Κανείς από το χώρο της Ν.Δ. δεν είχε τη θέληση και την τόλμη να ηγηθεί ψηφοδελτίου κατά του Ν. Σιμετζή. Το πρόβλημα που προέκυψε εμφανίζονταν αξεπέραστο.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες εκδηλώθηκε μια κομματική πρωτοβουλία από μέλη της Ν.Δ. που κατέληξε σε πρόταση στον Κώστα Βάγια, έναν άνθρωπο με μεγάλες και αξιόλογες επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλη της Ελλάδα. Η επιλογή, κάθε άλλο, παρά τυχαία ήταν. Γνώριζαν ότι ο Κ. Βάγιας έτρεφε παθολογική αγάπη για την πόλη της Άρτας και θα ήταν για τον ίδιο δύσκολο να αρνηθεί μια τέτοια πρόκληση. Μια πρόταση που δεν πολυσκέφτηκε και είπε το “ναι”…….Ένα “ναι” που ξάφνιασε και προβλημάτισε. Ξάφνιασε γιατί κανείς δεν πίστευε ότι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας θα έθετε σε δοκιμασία τις δραστηριότητές του, σε μια εκ των προτέρων καταδικασμένη αναμέτρηση.

Προβλημάτισε, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι θα εξασφάλιζε τουλάχιστον συσπείρωση στο χώρο που τον στήριζε και εκφράζονταν ανοιχτά φόβοι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κατέληγε σε κομματική πανωλεθρία.

Ο γράφων σε εκείνες τις εκλογές ήταν στενός συνεργάτης του Ν. Σιμετζή, έξω από κόμματα και καθοδηγήσεις εκλογικών επιτροπών. Πίστευε απόλυτα σε ευρεία νίκη του και διαψεύστηκε. Τις εκλογές τις κέρδισε μεν ο Ν. Σιμετζής, αλλά με ελάχιστη διαφορά και ο Κ. Βάγιας κέρδισε τις εντυπώσεις σ’ αυτή την πρώτη του δοκιμασία…….Η “ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΣ ” του Ν. Σιμετζή έλαβε ποσοστό 51,63%, ενώ ο συνδυασμός “ΠΑΝΑΡΤΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” του Κ. Βάγια έλαβε 48,37%….” (Πηγή : ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ ΑΡΤΑΙΩΝ 1975 – 2003, Λ. Στασινός, Άρτα, 2004)

Στη φωτογραφία “Στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ, ο Ν. Σιμετζής και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του, σε μια προεκλογική ομιλία”.”. (Φωτο από αρχείο Γιάννη Νάκα)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *