20 Δεκεμβρίου 1942 – Άνω και Κάτω Καλεντίνη. Μάχη με τους Ιταλούς στο Πλατανόρεμα

“Μετά ανάπαυλαν περίπου ενός μηνός ένα Ιταλικό τάγμα ενεργεί επιδρομή εξ Άρτης προς την ορεινή περιοχή. Όταν ο εχθρός επλησίασε την Κάτω και Άνω Καλεντίνη εκτυπήθη με πυρά όπλων ολίγων ανταρτών του αξιωματικού Παπαγεωργίου  και των Δημητρίου και Αθανασίου Πλακούτση, μετά ταύτα οπλαρχηγών από τα πέριξ οροπέδια. Ο εχθρός ανεπηρέαστος και ανενόχλητος φτάνει στην Σεκλείτσα, όπου εκτελούν έναν πατριώτη Έλληνα, που είχον μεταφέρει μαζί των εκ των φυλακών Άρτης, αγνώστου επωνύμου, εις αντίποινα του εκτελεσθέντος υπό ανταρτών, συνεργάτου των Ιταλών, Ζουμπούλη.

Στην επιστροφή του ο εχθρός κτυπήθηκε από αντάρτας του Τζουμερκιώτη και Παλιούρα και υπέστη σύγχυση εκ των απροόπτων και δραστικών πυρών. Η σύγκρουσις ήτο ολιγόλεπτος, αλλά αποτελεσματικό το ηθικό αποτέλεσμά της, γιατί το κτύπημα δόθηκε επί της δημοσίας οδού εις την θέσιν Πλατανόρεμα, πλησίον της Άρτης. Οι δράσαντες στη μάχη αυτή Γερ. Μαλτέζος (Τζουμερκιώτης) και Ζαλοκώστας (Παλιούρας), αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού ανήκον στην οργάνωση Ε.Α.Μ. και διετήρουν ακόμη επαφές συνεργασίας με το Ζέρβα, γιατί ακόμη δεν είχε εμφανισθεί οργανωμένος στρατός του Ε.Λ.Α.Σ. στην Ήπειρο….”(Πηγή : Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ 1941 -1944 ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΗΣ, Στέφανου Παππά, 1970)

Στη φωτογραφία ” Αντάρτες του ΕΛΑΣ προχωρούν για την ενέδρα”. Φωτογραφία του Κ. Μπαλάφα από το Λεύκωμα ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, Γιάννινα, 1991)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *