25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1940 – ΑΡΤΑ

———————
“Άρχιζε η εκπαίδευση της εφεδρικής μου ηλικίας στα «νέα όπλα». Παρών κι εγώ. Έδωκα το “φύλλο πορείας” στο Γραφείο του Λόχου, ένα τραπεζάκι κάτω από το μεγάλο πλάτανο της Αγίας Θεοδώρας Άρτας. Ο κουρέας του λόχου με κούρεψε με την «ψιλή».Πήρα σειρά στην αποθήκη τσαρουχιών. Έσκυψα και διάλεξα ένα ζευγάρι καλούτσικα.Ο ανθυ/γος Κοσμόπουλος, που με έβλεπε σαν άγαλμα μου τα άρπαξε, τα πέταξε στο σωρό και στην τύχη άρπαξε και μου έδωκε δύο λέγοντας : «Στα καταστήματα διαλέγουν».
Στην αποθήκη ιματισμού σωροί τα ευζωνικά είδη, χωρίς ναφθαλίνη! Στη λέρα τους ψοφούσε ο σκώρος! Βγαίνοντας από το λουτρό με τα ευζωνικά, είχαμε στα χέρια βραχιόλια και στο σβέρκο ταινία λέρας, που φάνταζε ξεθωριασμένη πίσσα! Με το Στράτο τον Παπαρρίζο βγήκαμε και αφήσαμε τα πολιτικά μας ρούχα σε γνωστά μας σπίτια, να τα μεταφέρουν οι δικοί μας στο Κομπότι. Γυρίζοντας είδαμε καθισμένους στο πλακόστρωτο τους ευζώνους και το λοχαγό το Λέανδρο Δασκαλόπουλο στο τραπεζάκι του απάνω στο σουφά, του μεγάλου πλατάνου να τους μιλάει. Καθήσαμε πίσω τους, ν’ ακούσουμε κι εμείς. Και ακούσαμε :
– Σηκωθείτε οι δυό σας! Πού είσαστε;
– Πήγαμε τα πολιτικά μας ρούχα στο σπίτι.
– Από πέντε μέρες φυλακή!
Με το σιωπητήριο βρεθήκαμε σε κρεββάτια δωματίου των παλιών χυτηρίων της Αγίας Θεοδώρας, νηστικοί……. (Πηγή : ΝΥΧΤΟΛΟΓΙΟ 1940-1949, Λάμπρος Τατσιόπουλος, Εφημερίδα Πρωινή, φ. 1535, 4-5 1996)

Στη φωτογραφία «Αρτινός Εύζωνας» (Φωτο από αρχείο Μαρίας Τρομπούκη)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *