5 – 12 – 1912 – Μονοµαχία πυροβολικού στο Μπιζάνι (από την ιστορική μελέτη του Βύρωνα Δάβου – 8ο μέρος)

Στις 5 ∆εκέµβρη η κατάσταση στο Μπιζάνι ήταν µαχητικότατη µετά από µονοµαχία του Ελληνικού πυροβολικού και του τουρκικού στα απόρθητα οχυρά του εχθρού. Αξιοθαύµαστο γεγονός της ηµέρας εκείνης ήταν η εµφάνιση του Ελληνικού αεροπλάνου µε τον υπολοχαγό του Μηχανικού Μουτούση ο οποίος πραγµατοποίησε πτήση πάνω από τα Γιάννενα και στις θέσεις του Μπιζανίου και πυροβολούµενος από τους Τούρκους έριχνε εναντίον τους χειροβοµβίδες απ’ τον αέρα. Μετά από την παράτολµη αυτή επιχείρηση το αεροπλάνο προσγειώθηκε οµαλά µε κατατρυπηµένα τα φτερά του από τις σφαίρες των Τούρκων.

Το επίσηµο σήµα περί του αεροπλάνου έλεγε:

 ΦΙΛΙΠΠΙΑΣ 5 ∆εκεµβρίου

Ο υπολοχαγός Μουτούσης εκκινήσας σήµερον το απόγευµα εκ Νικοπόλεως επέταξεν επί διπλάνου υπέρ τας αποκρήµνους και κλυπτοµένας υπό νεφών βουνοσειρές της Ηπείρου.Υπεράνω των Ιωαννίνων ο Ελλην αεροπόρος διέγραψεν πτήσιν κυκλικήν και προέβη εις αναγνώρισην των οχυρωµάτων της πόλεως. Οι Τούρκοι επυροβόλησαν επανειληµµένως εις τον αέρα. Το διπλάνον όµως ουδεµίαν υπέστη βλάβην. Αι πτέρυγες µόνον διατρύθησαν εις τινα σηµεία. Ο δε υπολοχαγός Μουτούσης προσεγειώθη µετ’ ολίγον εις θέσιν Εµίν αγά.

Στη φωτογραφία “Φωτοκάρτα με τον υπολοχαγό Μουτούση και το αεροπλάνο του” (Πηγή : https://armynow.gr/)

7 – 12 1912 – Κατάληψη της Κορυτσάς

Ο στρατός στα παράλια της Βορείου Ηπείρου την 7/12 κατέλαβε µετά από σκληρή µάχη την Κορυτσά. Το επίσηµο τηλεγράφηµα αναφέρει:

“Την 6ην τρέχοντος, µέρος στρατού υπό τας διαταγάς του στρατηγού κ.∆αµιανού κατέλαβεν κατόπιν µάχης την Κορυτσάν. Ο στρατός προχώρησε δια τριών οδών. Η 6η µεραρχία ακολούθησεν την µεγάλην αµαξιτήν οδόν, η 5η την οδόν Βρανίτσας – Πλιάσας και η 3η την οδο “Μπαµπα Καλύβα”. Ο Τουρκικός στρατός φεύγει εν αταξία προς νότον”.

Στη φωτογραφία “Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ91 χιλ. Στις 7 Δεκεμβρίου 1912 ώρα 6:00 ο Ελληνικός στρατός μπήκε απελευθερωτής στην Κορυτσά και μέσα σε συγκινητικές εκδηλώσεις των κατοίκων υψώθηκε στο Διοικητήριο της πόλεως η Ελληνική σημαία”. (Πηγή : http://www.balkanwars.gr/)

….και η πίσω πλευρά της κάρτας!

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *