β) Ζητιανεύοντας με λουλούδια!
“……Ο Γιάννης ζούσε μ’ αυτή την ευγενική ζητιανιά. Όλη μέρα γύριζε με το δίσκο του και μόλις έβλεπε πλούσιο Αρτηνό, τον πλησίαζε, τον χαιρετούσε και με υπόκλιση του πρόσφερε λουλούδι. Διάλεγε απ’ το δίσκο του τί λουλούδι θα δώσει στον καθένα, ανάλογα με το πρόσωπο και το νόμισμα που ήξερε πως θα του ρίξει στο δίσκο, γι’ αυτό και όλα τα καλά τα είχε πάντα σκεπασμένα με άλλα λουλούδια, για να τα δώσει σε ανθρώπους που ήξερε ότι θα πάρει καλό δώρο. ‘Ηταν έξυπνος με αρκετή πονηριά.
Εγώ την εποχή εκείνη (1908) ήμουν καλφουδάκι στο τσαγκάρικο του Κώστα Κατσάνου, στον Αη – Δημήτρη κι ανεβοκατέβαινα το δρόμο της Αη – Θοδώρας μέρα – νύχτα, αμέτρητες φορές. Πηγαινόφερνα τα φόντια στο σπίτι του Κατσάνου, πίσω απ’ την Αη – Θοδώρα για να τα γαζώσει η γυναίκα του (δεν έβγαιναν οι γυναίκες έξω), κι έτσι αντάμωνα το Γιάννη πολλές φορές σ’ αυτόν το δρόμο.
Ας θυμηθώ μερικούς απ’ τους πλούσιους της Άρτας, μπορεί τότε οι ψυχές τους να νιώσουν χαρά : Αντωνόπουλος, Μπόρος, Βαρζέλης, Χέλμης, Θωμόπουλος, Πετροσπήλιος, Παχής, Γαρουφαλιάς Βαγγέλης – Αντώνης. Πατσαλιάς Μιχάλης – Χρήστος, Ζάρας Κωστής – Γιάννης – Αλέκος, Φραγκογιάννης, Αλεξίου κι άλλοι πολλοί που τους θυμάμαι όλους με κάθε λεπτομέρεια στις φυσιογνωμίες τους.
Από λουλούδια ο Γιάννης δεν δυσκολευότανε γιατί σ’ όλες τις εκκλησίες τότε είχαν φυτεμένα πολλά λουλούδια για όλες τις εποχές. Κι αυτό γιατί φτιάχναν τα «φιόρα» για τους ενορίτες που γιόρταζαν. Αυτοί που είχαν τη γιορτή τους πήγαιναν στην εκκλησία κι ο επίτροπος τους πήγαινε «φιόρο» σε δίσκο στρωμένο με σκούρο κεντητό πανί και εικόνα που ασπάζονταν κι έριχνε στο δίσκο για την εκκλησία ο καθένας ό,τι ήθελε.
Έτσι έπαιρνε απ’ τις εκκλησίες ο Γιάννης ό,τι λουλούδια ήθελε, καθώς κι απ’ το νεκροταφείο που πήγαινε συχνά, αλλά και στο πίσω μέρος της Αη – Θοδώρας, όπως κατεβαίνουμε για το Χάλα – χάλα, όλα τα σπίτια είχαν μεγάλους κήπους με μυγδαλιές, κορομηλιές και πολλά λουλούδια – σ’όλα αυτά ήταν ελεύθερος ο Γιάννης, ό,τι ήθελε…..” (Συνεχίζεται) [Πηγή : ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΡΤΑ, Λεωνίδας Βλάχος, Εφημερίδα ΑΡΤΗΝΗ ΕΥΘΥΝΗ, Άρτα, 1984]
Στη φωτογραφία “Σκίτσο του Μπουροβίλη” όπως δημοσιεύτηκε σε αντίστοιχο άρθρο του Γεώργιου Βασταρούχα στο περιοδικό ΣΚΟΥΦΑΣ, τευχ. 30-31, 1965