ΤΟ ΒΟΥΝΟ “ΧΕΛΩΝΑ” ΣΤΑ ΡΑΔΟΒΥΖΙΑ

Δεσπόζει στον ορεινό Βαλτο και είναι ορατό από την ‘Αρτα. Λίγοι γνωρίζουν ότι το όνομα του βουνού είναι Χελώνα (το χωριό έλαβε το όνομα απο το βουνό). Η κορυφή του βουνού Χελώνα ονομάζεται Αϊλίντας (ή Αλίντας) και έχει υψόμετρο 1.548 μέτρα ενώ η κορυφογραμμή του αποτελεί τα «φυσικά» σύνορα μεταξύ Άρτας κ Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης εδώ ήταν τα πρώτα σύνορα του Ελληνικού κρατους το 1832 και υπήρχε και κούλια Τουρκικό φυλάκιο. Το όνομα Αλίντα ειναι περίεργο για την περιοχή. Με αυτό το όνομα, που ειναι το Γερμανικό Αδελαΐδα, υπάρχει επίσης και αστερισμός…και ακομα δεν εχει βρεθεί η προέλευση του….πιθανόν να έχει σχέση με Γαλάτες που πέρασαν απο την περιοχή. Επίσης υπάρχει και η Άλινδα της Λέρου και η Αλίνδα της Καρίας στη Μ.Ασία. Η Αλεξάνδρεια στην Λάτμο, ή Αλεξάνδρεια προς τη Λάτμω της Καρίας ή Αλεξάνδρεια προς Λάτμον Καρίας ή Αλεξάνδρεια η Καρική ή Αλεξάνδρεια Καρίας ή Άλιντα ή Αλίντα (αρχαία ελληνικά: Ἄλινδα) ήταν ελληνιστική πόλη στην Καρία.Σήμερα είναι η πόλη Αλίντα της Τουρκίας.Η πόλη εν τέλει μετονομάστηκε σε Αλεξάνδρεια στην Λάτμο λίγο αργότερα και την κατέγραψε ως εκ τούτου ο Στέφανος ο Βυζάντιος, αν και δίδονται διαφορετικές πιθανότητες ως προς την ακριβή τοποθεσία του οικισμού με αυτό το όνομα.
Η ονομασία ως «Ἄλινδα», ως πιθανή παραφθορά της λέξης Αλεξάνδρεια, είναι πάντως καταγεγραμμένη σε ιστορικά αρχεία και πηγές τουλάχιστον από το 81 π.Χ.. Με αυτήν την ονομασία ως Ἄλινδα την εμφανίζει και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στο “Γεωγραφική Υφήγησις “του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Το 1824 στη Χελώνα οι Ράγκος και Τσόγκας σταμάτησαν τους Τούρκους από το να εισβάλουν στο Βάλτο.Το 1942 και το 1943 ο Ζέρβας πέτυχε νίκες κατα των Ιταλών.

Αναδημοσίευση από την ομάδα ΟΡΕΙΝΟΣ ΒΑΛΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ του ΑΛ. Ζήκου 

Δημοσιεύθηκε στην Τα Ραδοβίζια και τα χωριά τους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *