———————–
“……..Οι κάτοικοι του χωριού Παπαζλή, εκτιμώντας τους τρόπους συμπεριφοράς του Θύμιο Γάκη, τον τίμησαν με το αξίωμα του Επιτρόπου της Εκκλησίας και τον άλλο χρόνο παντρεύτηκε την Ευαγγελία Κλάρα, κόρη του προέδρου του χωριού ο οποίος καταγόταν από την Αρκαδία.
Ένας βοηθός που δούλευε στα κτήματα πρόδωσε στους Τούρκους το ληστρικό παρελθόν του Γάκη, κι έτσι τον συνέλαβαν και τον έστειλαν να δικαστεί στα Γιάννενα. Μαζί του δικάζονταν και ο Β. Τσέλιος από την Ελάτη Άρτας καθώς και άλλα μέλη της συμμορίας, τα οποία είχε εκδώσει η Ελλάδα βάσει της Συνθήκης Ειρήνης του 1881, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Πρώτη στο Δικαστήριο εξετάστηκε η Δούκω. Βασίλισσα κι αρχόντισσα, όπως τη θέλει και το τραγούδι, στο τέλος της κατάθεσής της παρακάλεσε το Δικαστήριο να του χαριστεί το κεφάλι, διότι κατά τον χρόνο της αιχμαλωσίας της ο Θύμιο Γάκης προστάτευσε την τιμή της, για δε τον Β. Τσέλιο εδήλωσε πως δεν τον….γνωρίζει. Το Δικαστήριο απάλλαξε τον Τσέλιο, ενώ τον Γάκη τον καταδίκασε σε ισόβια δεσμά. Τον αποφυλάκισαν οι Νεότουρκοι το 1908 κι έτσι ο Γάκης συνέχισε τη ζωή του στο Παπαζλή, το οποίο εκατοικείτο μόνο από Έλληνες.
Όταν δε το Μάιο του 1919 αποβιβάστηκε η 1η Ελληνική Μεραρχία στη Σμύρνη, ένα τμήμα από 10 ιππείς απεστάλη στο Παπαζλή για την προστασία των κατοίκων από τις επιθέσεις των Τούρκων. Την ευθύνη για το σχηματισμό των περιπολιών την είχε πάντα ο Θύμιο Γάκης. Όπως δε γράφει ο Ταγματάρχης της εποχής εκείνης Β. Ασημάκης, η συμβολή του Θύμιου Γάκη στα Ελληνικά τμήματα υπήρξε πραγματική εθνική προσφορά. Στο βιβλίο του, το κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «ΘΥΜΙΟ ΓΑΚΗΣ» αφιερώνεται στον μετανοήσαντα λήσταρχο και στους λεβέντες ιππείς του ιππικού.” (Πηγή : Άρθρο του Γ. Ι. Παππά, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, τχ. 250, 1998)
Περισσότερα για την ιστορία του Θύμιου Γάκη και της Βασιλαρχόντισσας μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο βιβλίο του Δ. Καρατζένη στο λινκ http://dimitrioskaratzenis.gr/books.php…
Στη φωτογραφία “Η Δούκω με τον σύζυγό της Στέργιο στη Βιέννη το 1888” (Πηγή : ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, τχ. 181, 1991)