———————
“3 Μαίου, 1849
Μετά από μια σύντομη ανάπαυση συνέχισα το ταξίδι μου στην πεδιάδα με κατεύθυνση την Άρτα, όπου σκοπεύω να περάσω τη νύχτα. Σύντομα διασχίζουμε το Λούρο, σε μια στενή γέφυρα και τόσο ασταθή που επιτρέπει μόνο ένα άλογο να την περνάει κάθε φορά, και μετά ακολουθούμε το μονοπάτι στην πλατιά πεδιάδα. Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρωινής βόλτας έχω δει πάνω από είκοσι μεγάλους γύπες. Αλλά τώρα οι μόνοι ορνιθολογικοί κάτοικοι αυτής της μεγάλης έκτασης ελώδους εδάφους είναι οι πελαργοί που περπατούν σε μεγάλους αριθμούς και οι φωλιές τους είναι χτισμένες στις στέγες των σπιτιών, συγκεντρωμένοι εδώ κι εκεί στα πιο καλλιεργημένα μέρη της περιοχής. Τα φίδια και οι χελώνες ήταν επίσης συχνά το πρωί για τις οποίες ο Αντρέας με διαβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα είναι γνωστό πως εκκολάπτουν τα αυγά τους με την θερμότητα των ματιών τους, κοιτάζοντάς τα σταθερά, μέχρι οι μικρές χελώνες να ωριμάσουν και να σπάσουν το κέλυφος……” (Πηγή : Edward Lear, Journals of a landscape painter in Albania & C., London, 1851, σελ. 351).
*Tο πρώτο πέρασμα του Edward Lear από την Άρτα έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1948.
Στη φωτογραφία το πρώτο από τα σκίτσα του Edward Lear για την Άρτα με τίτλο “PLAIN OF ARTA. 3 May 1849” σχέδιο με μελάνι σέπιας, σέπια και γραφίτη, σε χαρτί. (Πηγή : Houghton Library, Harvard University)
——————
“3 Μαίου, 1849 :…….Φτάσαμε στην Άρτα περίπου στις τέσσερις. Η πόλη που αποτελείται από το κάστρο και τα σπίτια και τα τζαμιά, μισοκυκλωμένη από τον πλατύ σαρωτικό Άραχθο και την υπέροχη οροσειρά των Τζουμέρκων, μου φάνηκε ακόμα πιο όμορφη από ό,τι όταν είχα περάσει την τελευταία φορά απ’ εδώ, τον περασμένο Νοέμβριο……” (Πηγή : Edward Lear, Journals of a landscape painter in Albania & C., London, 1851, σελ. 351).
Στη φωτογραφία το δεύτερο από τα σκίτσα του Edward Lear για την Άρτα με τίτλο “ARTA. 4 May 1849” σχέδιο με μελάνι σέπιας, σέπια και γραφίτη, σε χαρτί. (Πηγή : Houghton Library, Harvard University)