“………Η Άρτα εφοδιάζει τα Γιάννενα με το μεγαλύτερο μέρος φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα με πορτοκάλια που εδώ είναι ώριμα εννιά μήνες το χρόνο. Τα άνθη τους μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, παράγουν καρπούς που δεν χαλάνε. Οι Αρτινοί παραγωγοί συνηθίζουν μια πρωτότυπη μέθοδο καταβολάδας στα πορτοκαλεόδεντρα. Φυτεύουν ολόκληρα κλωνάρια. Αφού ξεφλουδίσουν το σημείο όπου θα κόψουν το κλαδί, το τυλίγουν σφιχτά με ένα κομμάτι προβατοτόμαρο. Γύρω απ’ αυτό στερεώνουν μια ποσότητα χώματος τοποθετημένη μέσα σε μισά δοχεία τα οποία δένουν προσέχοντας να στηρίζονται στον κύριο κορμό του δέντρου , ώστε να μην υποφέρει το κλαδί από το βάρος. Πολύ σύντομα βγαίνουν στο χώμα ρίζες από το ξεφλουδισμένο δαχτυλίδι. Πριονίζουν τότε το κλαδί και το φυτεύουν, ακόμη και φορτωμένο με πορτοκάλια. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν καλό εισόδημα σε ένα, δυο ή τρία χρόνια αντί για δέκα που απαιτεί η μέθοδος του φυτωρίου για να μεγαλώσει ένα δέντρο. Για να βελτιώσουν την ποιότητα οι Αρτηνοί συνηθίζουν να μπολιάζουν τις πορτοκαλιές τους κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Χρησιμοποιούν μπόλια από ένα εκλεκτό δέντρο και μερικές φορές από το ίδιο δέντρο που προορίζεται για μπόλιασμα.
Σύμφωνα με την υποσημείωση του Κ. Σιμόπουλου, ο πολλαπλασιασμός με εναέρια καταβολάδα που περιγράφει ο Ληκ συνηθιζόταν και αργότερα, και όχι μόνο στην Άρτα μα και σε άλλες περιοχές, κυρίως για τα κιτριά, λεμόνια και φράπα. Σήμερα δεν εφαρμόζεται γιατί τα ξυνόδεντρα που προέρχονται από καταβολάδα είναι ευπρόσβλητα από κομμίωση. Στην εποχή μας συνηθίζεται ο πολλαπλασιασμός με σπόρο νεραντζιάς. Πάνω στο εκφυόμενο δενδρύλλιο της νεραντζιάς, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό, μπολιάζεται το επιθυμητό είδος πορτοκαλιάς….” (Πηγές : 1. LEAKE, William Martin. Travels in Northern Greece, vol. I, London, 1835 2. ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Κ. Σιμόπουλος, Αθήνα, 1997)
Στη φωτογραφία σκίτσο με μελάνι σε χαρτί του Γιάννη Μόραλη με τίτλο “Πορτοκαλιές, 1940”. (Πηγή : https://www.nationalgallery.gr/)