Ο Νικόλαος Λουριώτης γεννήθηκε το 1779 στην Άρτα. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στα Ιωάννινα και ακολούθως μετέβη στη Γενεύη για περαιτέρω σπουδές. Στη Γενεύη γνώρισε απ’ ό,τι φαίνεται και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, με τον οποίο διατήρησε στενές σχέσεις κατά τα χρόνια του Αγώνα. Στη Γενεύη, ο Λουριώτης ασχολήθηκε με το εμπόριο. Παράλληλα, ενόσω βρισκόταν στο εξωτερικό, ήρθε σε επαφή με Έλληνες του «Κύκλου της Πίζας», ενός κύκλου λογίων που ασχολούνταν με την κατάσταση της Ελλάδας.
Το 1816 ο Λουριώτης επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Άρτα. Περί το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον αδελφό του Χριστόδουλο Λουριώτη, ο οποίος ήταν ένας από τους δώδεκα Αποστόλους της Εταιρείας.
Μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τον Νοέμβριο του 1821, οι Έλληνες πολιόρκησαν την Άρτα, προσπαθώντας να την καταλάβουν. Εκείνο το διάστημα, ο Λουριώτης έστειλε την οικογένειά του στις Καλαρρύτες για μεγαλύτερη ασφάλεια και μετά από λίγο έφυγε και ο ίδιος από την Άρτα, αφήνοντας εκεί τη μητέρα του.
Στις 17 Νοεμβρίου οι Έλληνες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον της Άρτας, στην οποία συμμετείχαν Σουλιώτες με επικεφαλής τους Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, Αιτωλοακαρνάνες με αρχηγούς τους Βαρνακιώτη, Ίσκο, Τσόγκα και Μακρή, καθώς και Τουρκαλβανοί που είχαν συμμαχήσει με τους Έλληνες. Η πόλη καταλήφθηκε από τους Έλληνες την ίδια μέρα, αλλά κατάφεραν να την κρατήσουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.Το γεγονός ότι ο στρατός των Ελλήνων δεν ήταν τακτικός, οδήγησε σε πολλές λεηλασίες εκ μέρους κάποιων από αυτούς. Έτσι, λεηλατήθηκε και το σπίτι του Λουριώτη
“Όταν άρχισε η πολιορκία της πόλεως της Άρτης, τον Νοέμβριο του 1821, εξήλθε της πόλεως. Εν συνεχεία εξήλθε και η μητέρα του. Η οικία του εν Άρτη ελεηλατήθη από τους Βαλτινούς, οι οποίοι εισήλθον εις την πόλιν μαζί με τα ένοπλα ελληνικά τμήματα. Ο Γεώργιος Πραΐδης εις το Ημερολόγιόν του γράφει : «Τη 27η Νοεμβρίου 1821. Το εσπέρας υπήγαμεν να ιδούμε εις του κυρ. Χρηστάκη, τον Αναγνώστην Καρπενησιώτην, γραμματικόν του Ισμαήλ Πασιά όστις ήλθεν τη αυτή ημέρα από Άρταν. Μ’ αυτόν συγχρόνως ήλθε και η μητέρα του Ν. Λουριώτη με τας αδελφάς των Γιαλαμάδων» και περαιτέρω, «έκαμαν ανδραγαθίας και απ’ αρχής, ότε εμβήκαν. Έβλεπαν να διώξουν τους Τούρκους, επήγαν και εκτύπησαν την θύραν της Λουριώταινας και ηρώτησαν εάν είναι Τούρκοι μέσα. Όχι, τους απεκρίθη εκείνη. Κλείσε λοιπόν, της είπαν, και κάθου εις το σπίτι σου ήσυχη. Δεν επέρασαν δέκα λεπτά και ήλθαν οι Βαλτινοί και κατεγύμνωσαν και αυτήν και το σπίτι». (Πηγές : 1. https://www.wikiwand.com/, 2. Η Άρτα εις την Επανάστασιν του 1821: Θυσίαι και αγωνισταί. Δ. Φ. Καρατζένης, Αθήνα, 1978 http://www.dimitrioskaratzenis.gr/ )
Στη φωτογραφία «Εμπορική Επιστολή που εστάλη από τους αδελφούς Νικόλαο & Χριστόδουλο Λουριώτη προς τον Γεώργιο Δουρούτην στους Κορφούς ( Κέρκυρα) το 1807». Το πολύ ιδιαίτερο είναι πως το γράμμα είναι τυπωμένο. Φαίνεται πως τυπώθηκαν αρκετά αντίτυπα ώστε να γίνουν αποστολές σε συναλλασσόμενους με τον αποστολέα (Λουριώτη).Με τις επιστολές αυτές παρουσίαζαν μια εικόνα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ενώ έδιναν και δείγματα υπογραφών. Η επιστολή εστάλη πολύ πριν ο Νικόλαος Λουριώτης επιστρέψει στην Άρτα και πάρει μέρος στην επανάσταση του 1821.