——————
Η μεγάλη φορητή αργυροεπένδυτη και θαυματουργή εικόνα της Αγίας βρίσκεται στο τέμπλο του ναού της ( διαστ. 1,20μ ύψος χ 0,64μ πλάτος). Η ασημένια επένδυση είναι έργο του Κ. Θ. Ζάγκλη, αρτινού αργυροχόου, και φέρει την επιγραφή ‘έργον Κ.Θ. Ζάγκλη Άρτα 1889 Μαρτίου Αη’. Από την επένδυση μένει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο της Αγίας. Όλη η ζωγραφική πλήν της κεφαλής είναι φτιαγμένη πάνω σε φύλλο χρυσού. Η Αγία παριστάνεται ολόσωμη σε μετωπική στάση, ντυμένη με τα βασιλικά της ενδύματα. Στο κεφάλι της φορεί γκριζόχρωμο μοναχικό κουκούλιο κοσμημένο με πράσινες ταινίες. Παρόμοιας διακόσμησης καλύμματα κεφαλής συνηθίζονται σε Κρητικές εικόνες με απεικονίσεις ασκητών και μοναχών που προέρχονται κυρίως από Αίγυπτο και Μέση Ανατολή.
Πάνω από το κουκούλιο φέρει έκτυπο βασιλικό στέμμα. Το φωτοστέφανο που περιβάλλει την κεφαλή της είναι έκτυπο με φυτική διακόσμηση. Στο δεξί της χέρι κρατά διπλό σταυρό και το αριστερό, με ωραία κίνηση, υψώνεται ικετευτικά προς τον Κύριο του Ουρανού, το χέρι του οποίου μέσα από τόξο κύκλου (που συμβολίζει τον ουρανό και φέρει αστέρια) προβάλλει και ευλογεί την εκλεκτή δούλη Του. Το πρόσωπο της Αγίας είχε επιζωγραφισθεί κακότεχνα τον 190 αιώνα με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η μορφή της. Μετά την συντήρηση και τον καθαρισμό της εικόνας (τέλος 1994), φανερώθηκε όλη η αρχοντιά της αγίας της μορφής
Στην εικόνα δεν σώζεται επιγραφή και χρονολογία. Μπορούμε όμως, με βάση την τεχνοτροπίας της, να την τοποθετήσουμε στο τέλος του 17ου αι. και στις αρχές του 18ου αι. (Φωτο και κείμενο από το βιβλίο Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Άρτα,1994)