ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΛΙΤΑΝΕΙΑ 1920ς

———————

“Η λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα στις αρχές της δεκαετίας του 1920, την ώρα που διέρχεται την κεντρική οδό Νικ. Σκουφά”.
(Η φωτογραφία είναι του Δ. Μητσιάνη, από το αρχείο Β. Μπανταλούκα, σε έκδοση του Ελπ. Ιντζέμπελη)

Σχετικά με τον εορτασμό της Αγίας, σημαντική είναι η «ενθύμηση» που υπάρχει στο παλαιό Μηνιαίο του Μαρτίου της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς : «Τη ια’ του Μαρτίου Μηνός εορτάζει η πόλις ημών Άρτα την Οσίαν Μητέρα ημών Θεοδώραν της εν Άρτη βασιλίσσης και κτίτωρ της ιεράς ταύτης Μονής οδού Βρύσεως (Κάτω Παναγίας Επιλεγομένης) ήτις ήγιρεν εκ βάθρων ο αήμνιστος αυτής σύζυγος Μιχαήκ Δούκας τε και Δεσπότης Ηπείρου τε Θετταλίας κατά τα μέσα της ιγ’ εκατονταετηρίδος, της οποίας ασματικήν ακολουθίαν εποίησεν ο εν Μοναχοίς Ιώβ ο μέλος την οποίαν ετησίως ψάλη η Αγία ημών Εκκλησία. 1868 Μαρτίου 11 Κατωπαναγίτης Κωστάντιος».

Στη φωτογραφία «Η λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας υπό βροχήν στην οδό Σκουφά» την δεκαετία του 1920. Η φωτογραφία είναι συνέχεια της παραπάνω φωτογραφίας. Εικάζουμε ότι είναι στο σημείο πριν η πομπή φτάσει στην σημερινή κεντρική πλατεία, η οποία τότε δεν υπήρχε. (Φωτο από αρχείο Τάκη Ζαρκαλή)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *