ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΟΙ ΤΣΕΛΙΓΚΑΔΕΣ – ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΩΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΗ

————————–
“Από τα Λιβάδια ατενίζουμε την κορυφή του Σταυρού και μαγευόμαστε από το εκπληκτικό θέαμα. Ακερια η ορθοπλαγιά που ανεβαίνουμε ήταν ντυμένη στα λευκά από τα κοπάδια των νομάδων του χωριού, που το ένα πίσω από το άλλο, τραβούσαν για τις αετοκορφές ακολουθώντας τις πατημασιές των αιώνων. Αντιλαλούσαν τα πλάια, τ’ ανάρραχα και οι ρεματιές από τα βελάσματα, τα σαλαητά, τα αλυχτήματα, τα κουδούνια, τα χλιμιντρίσματα, τις συνομιλίες των ανδρών, τις χαρούμενες φωνές των κοριτσιών που συνόδευαν τα κοπάδια.
Μπροστά από το δικό μας πήγαινε το κοπάδι του Μήτσιου Σιαπλαούρα, που ξεκαλοκαίριαζε στο Στουρνάρι, προπορεύονταν τα πρόβατα του Γεράσιμου Τσιλιγιάννη που είχαν προορισμό την Περτούσα Μουτσιάρας (Αθαμανίας), πιο μπροστά ανέβαινε του Γιάννη Τσιλιγιάννη το κοπάδι που «έπιανε» την Παρεντέσια (Κακαρδίτσα), ενώ είχαν γείρει στο Σταυρό τα κοπάδια των Σταύρου Καρατζένη (Καλοχώραφο), Βασίλη Σιαπλαούρα (Κράλι Αθαμανίας), Τάκη Κάτσενου (Φτερσακκούλι), Μήτσιου και Βασίλη Ρίζου (Νεράιδα). Το δικό μας κοπάδι ακολουθούσαν τα πρόβατα των Τασηνικαίων, Μητρέλια και Μήτσου που άρμεγαν στους Οβορούς των Καραδημαίων, Νάσιου, Θοόδωρου, Βασίλη (Καλοχώραφο) και άλλων νομάδων του χωριού. Συνολικά ο αριθμός από τα γιδοπρόβατα ξεπερνούσε τις 15.000. Από τα Λιβάδια αρχίζει το Αλπικό τοπίο. Αποχαιρετάμε τα τελευταία έλατα και τραβάμε για τον Ανθρωπάκη. Τα κοπάδια ανεβαίνουν βόσκοντας και απλωμένα στις πλαγιές γι’ αυτό ο αδελφός μου αφήνει την «μπροσνέλα» κι έρχεται στα μετόπισθεν….”
(Πηγή : Άρθρο του Ν. Καρατζένη με τίτλο Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, Ηπειρωτική Εταιρεία, τχ. 293, 2005)

Στη φωτογραφία “Κάθε κοπάδι πάει στη δική του στάνη”
(Φωτο του Κ. Μπαλάφα από το Λεύκωμα ΗΠΕΙΡΟΣ, Αθήνα, 2003) 

Δημοσιεύθηκε στην Ποιμενική Ζωή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *