ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΡΤΑ – (4)

“…….Από την ημέρα που «άνοιγε» το Τριώδιο όλες οι γειτονιές ήταν στο πόδι.
Ακούγονταν παντού ο ήχος από τα «άργανα» (χειροποίητα κρουστά στρογγυλά, ντυμένα με δέρμα ζώων). Άρχιζε η γειτονιά της Αγίας Θεοδώρας, απαντούσε αυτή της Παρηγορήτριας και στη συνέχεια όλες οι γειτονιές της μικρής τότε πόλης μας. Το Πετροβούνι, οι Ταμπακιάδες, ο Άι – Νικόλας, η Αγιά- Σοφια, ο Άι- Γιώργης, η Οδηγήτρια…
Τα παιδιά γάνωναν αδιακρίτως, συνομήλικους και μεγάλους τρέχοντας αμέσως μακριά για να αποφύγουν τις συνέπειες…
Μικροπωλητές πουλούσαν κομφετί, σερπατίνες και μασούρια και στράκα- στρούκα (τα βεγγαλικά της εποχής). Ο Μπαρμπούτης έβγαζε στο μαγαζί του τις προσωπίδες ( Μπαρμπούτες) που ήταν σε δυο ποιότητες. Αυτές που ήταν φτιαγμένες στο καλούπι, οι Αθηναικές όπως τις έλεγαν, κι ήταν οι ακριβότερες γιατί είχαν κόπο για να γίνουν. Και οι άλλες οι φτηνές ένα κομμάτι μακαβάς, δυο ραφές, δυο τρύπες για τα μάτια, μια για το στόμα και δυο χρωματιστές γραμμές και βούλες και να οι φτηνές προσωπίδες, ένα δίλεπτο η μία. Οι μαγαζάτορες στόλιζαν τα μαγαζιά τους με χρωματιστές γιρλάντες, με σημαιούλες και με προσωπίδες”.(Απόσπασμα από το άρθρο ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΡΤΑΣ του Τάκη Βαφιά στο Περιοδικό ΣΚΟΥΦΑΣ, τχ.50-51)

Στη φωτο στιγμιότυπο από το Καρναβάλι στην οδό Σκουφά τις Απόκριες του 1977 (Πηγή από Τα Νέα της Μικροσπηλιάς)

————–

1953 : Απόκριες στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο στο Ρολόι. Δάσκαλος Δημήτριος Γαλάζιος. Διακρίνονται :τρίτη από αριστερά Βούλα Γκιολέκα, Δωρίτα Σκορδή, Λένα Γαλάζιου, Κουλίτσα Σκάρλου, Κική Λιάκατσα, Δώρα Καζάνη και Ντίνα Συμπεθέρου. (Φωτο από συλλογή Δωρίτας Σκορδή) 

Δημοσιεύθηκε στην Οι Αποκριές. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *