“ΧΑΖΙ – ΟΒΑΣΙ”, Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

“Ξεχάστηκε πια. Κανένας σήμερα δεν ξέρει πως ο Κάμπος της Άρτας κι ιδιαίτερα το προς την πόλη τμήμα του λεγόταν κάποτε Χάζι- Οβασί. Σε ένα χάρτη που βρίσκουμε στο ταξιδιωτικό βιβλίο του Πουκεβίλ « Ταξίδι στην Αλβανία κλπ.» που εκδόθηκε το 1926, πάνω στην πεδιάδα της Άρτας σημειώνεται η λέξη CΗΑΖΙ (Χάζι). Και στο «Δοκίμιο περί Άρτης» του Σεραφείμ Ξενόπουλου, βρίσκουμε τη φράση : Τμήμα Κάμπου, τουρκιστί Χαζί Οβασί (Τερπνή πεδιάς).

Γνώστης της τουρκικής έδωσε πλήρη εξήγηση της φράσης Χάζι-οβασί. Οβασί είναι η όαση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πεδιάδα. Χάζι, πάει να πει πως ένα αντικείμενο  – ένα θέαμα συνήθως – προκαλεί τόση ευχαρίστηση στην όραση του θεατή, που τον κάνει να στέκεται εκστατικός και να το θαυμάζει. Με άλλα λόγια τον κάνει να χαζεύει, να κάνει χάζι.

Ώστε Χάζι Οβασί είναι η πεδιάδα που με την ομορφιά της ή την πλούσια παραγωγή της ή τις ευωδιές της, σε κάνει να την θαυμάζεις για πολλή ώρα, ή, για να χρησιμοποιήσουμε την τουρκική λέξη , να κάνεις χάζι.

Ο Ξενόπουλος μετέφρασε τη λέξη «χάζι» με το επίθετο «τερπνή». Το ίδιο είναι. Τερπνός είναι ο ευχάριστος, εκείνος που τέρπει.  Μόνο που εδώ η τέρψη πρέπει να είναι υπερβολική, να φτάνει στο θαυμασμό, στο χάζεμα.

Κι αλήθεια, η πεδιάδα της Άρτας, με τη μεγάλη ποικιλία των δένδρων της, των φρούτων της, των χρωμάτων της, των λαχανικών της, με την αφθονία των νερών και των ζώων της, είναι μοναδική περίπτωση, ιδιαίτερα για την βορειοδυτική Ελλάδα. Ορθά οι Τούρκοι την ονόμασαν Όαση. Και πολύ ορθότερα την ονόμασαν Χάζι, όαση που σε κάνει να χαζεύεις. Τί φρούτο θέλεις και δεν το βρίσκεις στην πεδιάδα της Άρτας !!!!

Αξίζει όμως κι εμείς, με τη σειρά μας, να θαυμάσουμε τους τούρκους, που έδειξαν τόση ευαισθησία μπροστά στο θέαμα της αρτινής πεδιάδας, ώστε να της δώσουν ένα τόσο ρομαντικό όνομα. Γιατί οι τούρκοι σπάνια έδειχναν ευαισθησία….” (Πηγή : ΑΡΤΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Γ. Τσούτσινος, Άρτα, 2001)

Στη φωτογραφία “1957 : Μια γυναίκα μεταφέρει στο σπίτι της νερό με τη στάμνα στο κεφάλι της στον Κάμπο της Άρτας, κοντά στον Άραχθο ποταμό”  (Φωτoγραφία του  Cas Oorthuys, https://www.nederlandsfotomuseum.nl/)

Δημοσιεύθηκε στην Τα χωριά στον Κάμπο της Άρτας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *