EΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ…..

—————————-
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ακαδημαϊκός, Πρωθυπουργός της Ελλάδας) : “….ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε γεννηθεί σ’ ένα χωριό της περιοχής της Άρτας…..”(Πηγή : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, Π. Κανελλόπουλος, τόμος ΙΧ, 1976 )

Στη φωτογραφία “Τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου (1938-39) στην αίθουσα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην οποία απεικονίζονται ήρωες της επανάστασης με τον Γ. Καραϊσκάκη τρίτο από αριστερά…”
Διαβάζουμε : “Μετά την επισκευή και την ανακαίνιση του Δημαρχείου της Αθήνας κατά τον Μεσοπόλεμο ανατέθηκε στους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής, τον Γεώργιο Γουναρόπουλο, τον Φώτη Κόντογλου και τον Κωνσταντίνο Παρθένη, η τοιχογραφική διακόσμηση διαφόρων αιθουσών με θέματα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, ως εικαστική έκφραση του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής που συνοψίζονταν στις έννοιες της ελληνικότητας και της επιστροφής στις ρίζες. Ο Κόντογλου, στην αίθουσα που στέγαζε το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ιστόρησε τους τέσσερις τοίχους, τους οποίους χώρισε οριζόντια σε δύο ζώνες. Στην ανώτερη ζώνη παρέστησε ολόσωμες και μετωπικές τις κυριότερες και αναγνωρίσιμες μορφές του Ελληνισμού από τους μυθικούς χρόνους ως την Επανάσταση και στην κατώτερη ζώνη σκηνές, μάχες και συνθέσεις από όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσά τους παρατίθενται οι νεότεροι πρωταγωνιστές με τις χαρακτηριστικές πάντα επιγραφές, Ρήγας Φεραίος, ο πρωτομάρτυς της Ελευθερίας, Αθανάσιος Διάκος, ο από της Ρούμελης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο γέρος του Μοριά, Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο μέγας στρατηγός, Ανδρέας Μιαούλης, ο νέος Θεμιστοκλής, Κωνσταντίνος Κανάρης, ο ανδρείος πυρπολητής, Διονύσιος Σολωμός, ο ψάλτης της Ελευθερίας, Γρήγόριος Παπαφλέσσας ή Δικαίος, ο λεοντόθυμος.” (Πηγή : CNN Greece)

Δημοσιεύθηκε στην Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *