ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ – ΜΕΤΑΠΡΑΤΕΣ Ή ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ Ή ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΔΕΣ

———————–
Οι Γυρολόγοι ή Πραματευτάδες έφερναν παλιά στα χωριά, ότι μπορούσε να φανταστεί κανείς : υφάσματα με τον πήχη, πουκάμισα, κάλτσες, κλωστές, εσώρουχα, κουμπιά, λάστιχο, κουβαρίστρες, τσατσάρες, χτένια, βαφές, λευκά είδη για την προίκα των ανύπαντρων κοριτσιών. Η πληρωμή γίνονταν συνήθως σε είδος.
Πολλές φορές οι πλανόδιοι έμποροι, που γυρνούσαν στα χωριά και στις γειτονιές, ήταν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων ή, αρκετά συχνά, και παραγωγοί του προϊόντος. Οι έμποροι αυτοί μετέφεραν το εμπόρευμά τους στους ώμους ή πάνω στο υποζύγιο που τους συνόδευε. Οι γυρολόγοι προκαλούσαν σχετική αναστάτωση όταν έφθαναν σε κάποιο χωριό, καθώς οι γυναίκες έτρεχαν να ιδούν τα καλά που μετέφεραν και ν΄ αγοράσουν. Οι νοικοκυρές τους ήξεραν και πολλές φορές τους περίμεναν να φέρουν ότι τους είχαν παραγγείλει από την πόλη, πολλές δε φορές αργότερα, έδιναν με πίστωση και δόσεις αφού πλέον είχαν γνωριστεί με την κάθε νοικοκυρά και ήξεραν το σπίτι του καθενός. Φυσικά, δεν απουσίαζαν ούτε και από τα διάφορα πανηγύρια, στα οποία συγκεντρώνονταν και αρκετοί άλλοι πωλητές πολλών ειδών καθώς στα πανηγύρια εύρισκαν συγκεντρωμένο πλήθος για διάθεση των ειδών που πουλούσαν.
Το επάγγελμα του γυρολόγου πραματευτή εξελίχθηκε περαιτέρω με την εισαγωγή και χρήση του αυτοκινήτου, οπότε και έγινε εποχούμενος. Ωστόσο η ευρύτατη στη συνέχεια χρήση του αυτοκινήτου έπληξε το επάγγελμά του, για δύο λόγους: Αφενός μπορούσαν να εφοδιάζονται με όλα τα αγαθά τα μαγαζιά των χωριών, και αφετέρου κατέστη εύκολη η μετάβαση στην πόλη για ψώνια.
Ο πραματευτής υμνήθηκε από τον Ιωάννη Γρυπάρη στο ποίημά του Ο Πραματευτής (http://www.poiimata.gr/…/gryparis…/170-o-pramateutis) και τραγουδήθηκε από το Νίκο Ξυλούρη με στίχους και μουσική του Κώστα Μουντάκη(https://www.youtube.com/watch?v=0BIKE8scVDc…)

Στη φωτογραφία “Ο Νίκος Δοσούλας και ο Γρηγόρης Τσουβάλας από το Δίστρατο των Τζουμέρκων, μεταπράτες, κουβαλώντας την πραμάτεια τους τη δεκαετία του ‘50”. (Η φωτο είναι από το βιβλίο ΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ του Χ. Ντάλα, Αθήνα, 2008)

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *