Εθελοντές στους Βαλκανικούς πολέμους

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους τεράστια ήταν η εθελοντική συμμετοχή: 3.500 Έλληνες από την Κρήτη, πλήθος Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής, 500 Ηπειρώτες, 1.500 Κύπριοι (ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Σώζος, που θα σκοτωθεί αργότερα στο Μπιζάνι), Έλληνες Αιγυπτιώτες, η φάλαγγα των 2.200 Γαριβαλδινών και γενικότερα Έλληνες από κάθε περιοχή της γης, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην πολεμική εξόρμηση του 1912 / 1913. Οι εθελοντές χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα σε βοηθητικούς ρόλους, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήραν μέρος στις φονικότερες μάχες (Τρία Πέντε Πηγάδια, Δρίσκος, Μπιζάνι κ.α.). Πολλοί από αυτούς μετά την επίσημη λήξη των βαλκανικών αγώνων αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και πήραν μέρος στο Βορειοηπειρωτικό αντάρτικο του1914 για την Αυτονομία της Β. Ηπείρου.

Στη φωτογραφία “Επιστολικό δελτάριο με το Εθελοντικό Σώμα Ηπείρου με αρχηγό τον Μ. Παππαγιαννάκη” (Πηγή : https://www.balkanwars.gr/)

Ταχυδρομική κάρτα από τον Παναγιώτη Περιστέρη προς τον Εμμ. Ν. Γεωργακάκη με τους χαιρετισμούς του. Στην κάρτα εικονίζεται ο αποστολέας Παναγιώτης Περιστέρης, Αρχηγός του εθελοντικού σώματος εν Ηπείρω. (Πηγή : https://venizelosarchives.gr/)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *