“ΦΩΤΟ ΛΑΚΗΣ”, Απόστολος Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε το 1928 στη Γραμμένιτσα Άρτας, αυτοδίδαχτος Φωτογράφος, απόφοιτος δημοτικού σχολείου.
Ξεκίνησε σαν καραγκιοζοπαίχτης το 1937 και έπειτα στο τσαγκαράδικο του πατέρα του πάλεψε για την επιβίωση στα δύσκολα εκείνα χρόνια.
Με την φωτογραφία τον έφερε σε επαφή ένας συγχωριανός του ο οποίος στις στρατιωτικές άδειές του, φωτογράφιζε στα πανηγύρια. Κοντά του έμαθε την διαδικασία της εκτύπωσης της φωτογραφίας, τους χρόνους, τα χημικά και τα χαρτιά.
Έτσι αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα του Φωτογράφου αγοράζοντας την δικιά του φωτογραφική μηχανή από την ‘Αρτα, ένα “κουτάκι τόσο δά… “
Τα πρώτα φίλμ με το “κουτάκι” δεν ήταν και τόσο καλά, αποφάσισε τότε να αγοράσει μία “καλή” φωτογραφική μηχανή από την Αθήνα.
Το 1945 τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες επί πληρωμή, ήταν γιά τις άδειες καλλιέργειας καπνών, μετά ακολούθησαν οι φωτογραφίες για τις αστυνομικές ταυτότητες.
Τα θέματά του ήταν πάντα “κάτα παραγγελία”, κοινωνικές εκδηλώσεις , γάμοι, βαφτίσια, πανηγύρια, γαϊτανάκια, αλλά και μεγεθύνσεις, διπλοτυπίες, κά.
Με το μοτοσακό και την φωτογραφική του μηχανή όργωσε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Άρτας και έγινε γνωστός σε όλους σαν “Φώτο Λάκης”. Όλοι τον γνώριζαν με το καλλιτεχνικό του όνομα.
Είπε : “Η φωτογραφία για εμένα ήταν το καλύτερο πράμα, η καλύτερη δουλειά που μ’αρεσε πολύ, τίποτις άλλο…”

Άρθρο & φωτο από μαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Φωτογράφου στον Απόστολο Μπρέντα (12-2012) όπως δημοσιεύτηκε στο μπλογκ aspromavro.net.

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινά Πρόσωπα και Παρέες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *