Γ. ΜΟΡΑΛΗΣ – ΠΟΙΗΣΗ

——————
To “Greek Sale” του οίκου Bonhams, είναι μια δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης που εδώ και αρκετά χρόνια ελκύει το ενδιαφέρον των φίλων της ελληνικής ζωγραφικής. Φέτος η δεύτερη δημοπρασία της χρονιάς είναι στις 24 Νοεμβρίου.
Ένα από τα έργα που δημοπρατούνται είναι το έργο του Γιάννη Μόραλη «Ποίηση» υπογεγραμμένο στα ελληνικά και με ημερομηνία «1965-67».
Διαβάζουμε στο σχολιασμό :Το 1965, ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος ζήτησε από τον Μόραλη να οραματιστεί εικόνες για την επερχόμενη έκδοση ολοκληρωμένων έργων του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Ο ποιητής στην αρχή ήταν απρόθυμος να ασπαστεί την ιδέα: “Στο μυαλό μου, η σύζευξη των τεχνών σπάνια ήταν επιτυχής. Πάντα μου φαινόταν κάτι σαν δύο άλογα, δεμένα στην ίδια άμαξα, που τραβούσαν ξαφνικά προς αντίθετες κατευθύνσεις. Γι’ αυτό ήμουν πολύ διστακτικός όταν έμαθα ότι ο “Ίκαρος” έχει είχα την ιδέα να ζητήσω από τον Γιάννη Μόραλη να εικονογραφήσει τα ποιήματά μου.
Όταν όμως, μερικούς μήνες αργότερα, ο Μόραλης μου έδειξε τους πίνακές του, συνειδητοποίησα ότι μερικές φορές δεν τίθεται θέμα για άμαξα, αλλά απλώς για δύο αδέσμευτα άλογα που καλπάζουν ανεξάρτητα στο ίδιο καταπράσινο λιβάδι. Συνειδητοποίησα ότι το έργο του ήταν το αποτέλεσμα ενός διαλόγου μεταξύ ενός καλλιτέχνη που δεν αγνοούσε την ποίηση και ενός ποιητή που είναι ο μεγαλύτερος του κατά μισή γενιά. Κοίταξα τους πίνακές του ως μια απάντηση, που ήταν τοποθετημένη σε διαφορετικό επίπεδο, πιο αυθόρμητη, πιο φρέσκια από αυτή που συνήθως παράγεται από τη λογοτεχνία γύρω μας».

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινοί ζωγράφοι και η Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *