ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΟΡΟΣ

——————-
“Γεννήθηκε στην Άρτα το βράδυ της 21ης Απριλίου του 1906. Σαν μαθητής ήταν άριστος, ωστόσο, με τον ίδιο ζήλο ξεχώριζε και στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στα αγωνίσματα δρόμου, αλμάτων και ρίψεων. Αποφοίτησε από το τότε Γυμνάσιο και τον Σεπτέμβριο του 1925 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1929 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Ιππικού (Ανθυπιλάρχου)…………….
Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Ίλαρχος Αγόρος τοποθετείται σαν διοικητής μικτού τμήματος Ιππικού-Πεζικού στις εμπροσθοφυλακές του Ελληνικού Στρατού στην Πίνδο. Έλαβε μέρος σε μάχες με Ιταλούς και Γερμανούς όλη αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα κατά των Ιταλών στις μάχες στη Σαμαρίνα, στο Δίστρατο, στο Κίρκουρι καθώς και σε όλη την Βόρεια Ήπειρο, εναντίον τους, στις μάχες Φράσσερι (4-8 Νοεμβρίου 1940) και υψ. 1.200 από 25-29 Νοεμβρίου. Καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου του ’41 στις μάχες της Πρέσπας, ενώ συμμετείχε κατά των Γερμανών στις μάχες που διεξήχθησαν στα υψώματα Βίτσι, στο Πισοδέρι, στη Φλώρινα και στη Καστοριά από 7 έως 14 Απριλίου του 1941…..”(Πηγή : Άρθρο του Ι. Β. Αθανασόπουλου στο ιστολόγιο istorikaxronika.com)

Στη φωτογραφία “Ο Ίλαρχος Αγόρος το 1941 στην οροσειρά Μπόκοβας κοντά στην Κορυτσά”. ( Φωτο από το Αρχείο οικογένειας Ι. Αγόρου όπως δημοσιεύτηκε σε σχετικό άρθρο του Ι. Β. Αθανασόπουλου, ιστορικού, στο ιστολόγιο istorikaxronika.com)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *