Στην Άρτα του ’50, μέσα απ’ την περιγραφή του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου

Το 1958 ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος πέρασε από την Άρτα. Το πέρασμά του απ’ την πόλη υπήρξε η αφορμή για ένα άρθρο του στη στήλη της εφημερίδας  “Ελευθερία”, Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ, με τίτλο  “Το ταξίδι της Άρτας – Συντροφιά με τον υέτιο Δία”, απ’ όπου και το σχετικό απόσπασμα :

“………Άρτα, πύλη της Ηπείρου, είναι μια ωραία πολιτεία, που μεγαλώνει. Ο πληθυσμός της  έχει φτάσει σήμερα στις δεκαεφτά , δεκαεφτάμιση χιλιάδες ψυχές. Είναι ένας κόσμος ζωηρός, φιλόπονος και αρκετά ευχαριστημένος από την προκοπή του. Υπήρξε μια έκπληξη για μένα, που δεν άκουσα τα αιώνια παράπονα της ελληνικής επαρχίας, έξω από το τυπικό παράδειγμα της απουσίας πραγματικής πνευματικής ζωής, αυτής της απουσίας που κάθε μέρα κ’ αισθητότερη γίνεται – και μάλιστα ανάμεσα στους νεώτερους……….

Κατά τα άλλα, η Άρτα έχει πλούσια ενδοχώρα, απέραντα περιβόλια, κάμπους, χωράφια, κάπου πεντακόσσιες χιλιάδες στρέμματα. Παράγει εσπεριδοειδή, μπαμπάκι, ρύζι, σιτάρι, λαχανικά. Τα εσπεριδοειδή είναι το κύριο στοιχείο της ευπορίας της. Φέτος λογαριάζουν, πως θα παράγουν εξακόσσια εκατομμύρια κομμάτια πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ολόγυρα στην Άρτα τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές. Κ’ εξακόσσια εκατομμύρια κομμάτια σημαίνουν, το λιγώτερο, δυο δισεκατομμύρια λουλούδια την άνοιξη, γιατί όλα τα λουλούδια καρποί δεν γίνονται, πολλά πέφτουν. Κι ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι μεθυστικός παράδεισος, τι παρθενικός κήπος των Εσπερίδων είναι αυτός ο τόπος την ώρα που οι πορτοκαλανθοί και οι  λεμονανθοί ανοίγονται, καθώς ιδανικά ερωτευμένα ματάκια μέσα στον ήπιο ήλιο του Απριλίου και το λυρικό σεληνόφως…….(Πηγή : ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 11 Ιανουαρίου 1959)

Στη φωτογραφία “”Βόλτα” στην οδό Σκουφά, μπροστά από τον Άγιο Δημήτριο, το 1958″. (Πηγή φωτογραφίας  https://www.artinoi.gr/)

Δημοσιεύθηκε στην Έγραψαν για την Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *