Η Άρτα στο Λεύκωμα  “PICTURESQUE GREECE” των Hanes Holdt/Hugo von Hofmannsthal, “Introduction by Hugo von Hofmannsthal [translated by L. Hamilton] photografs by Hanns Holdt”.  

Το εξώφυλλο του Λευκώματος του 1922

Η πρώτη έκδοση του Λευκώματος ” Picturesque Greece” των Hanns Holdt και Hugo von Hofmannsthal με 176 σελίδες, εμφανίστηκε το 1922, μια δεύτερη έκδοση εμφανίστηκε ήδη από το 1923 και  η τρίτη, σημαντικά διευρυμένη έκδοση, κυκλοφόρησε το 1928. Στα χέρια μας έχουμε το Λεύκωμα του 1922, στο οποίο η πόλη της Άρτας εκπροσωπείται με 3 φωτογραφίες του αρχιτέκτονα  Α. Ζάχου, ο οποίος (λανθασμένα κατά την άποψή μας ) αναφέρεται ως M. ZACHOS, ARCHITECT IN ATHENS.

Η δεύτερη σελίδα με πληροφορίες για τους συντελεστές της έκδοσης.

Η πρώτη φωτογραφία (σελ. 138) έχει φωτογραφία του Α. Ζάχου, του Ιμαρέτ, την οποία έχουμε ήδη δημοσιεύσει.

Το τζαμί του Φαίκ Πασά από τα βορειονατολικά με την ξύλινη στοά.

Η δεύτερη φωτογραφία (σελ. 139), πάλι του Α. Ζάχου,, έχει μια κοντινή λήψη της εκκλησίας της Παρηγορήτισσας από την πίσω πλευρά.

Εκκλησία της Παρηγορήτισσας.

Η τρίτη φωτογραφία (σελ. 140) απεικονίζει το παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο από την εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας. Σύμφωνα με την περιγραφή του Στ. Μαμαλούκου πρόκειται “….για το κιονόκρανο του ανατολικού κίονα της νότιας κιονοστοιχίας και οι ξύλινοι ελκυστήρες στη στάθμη γενέσεως των τόξων της, καθώς και το νεότερο απλό ξύλινο τέμπλο”. (Πηγή : ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΖΑΧΟΥ, Έκδοση Μουσείου Μπενάκη, 2007).

Κιονόκρανο από το Ναό Αγίας Θεοδώρας.

Υποθέτουμε ότι η τρίτη σημαντικά διευρυμένη έκδοση του 1928, με 304 σελίδες, διαθέτει περισσότερες φωτογραφίες από την πόλη της Άρτας. Ένα αντίτυπο της έκδοσης του 1928 υπάρχει στην ιδιωτική βιβλιοθήκη Photobibliothek.ch, στην Ελβετία, στο οποίο δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση. (https://www.photobibliothek.ch/)

Το εξώφυλλο της τρίτης έκδοσης του Λευκώματος το 1928.
Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *