Η Δημόσια Διαθήκη του ευεργέτη της πόλης Αλέξανδρου Ζάρρα.

Αναρτούμε σήμερα τη Δημόσια διαθήκη του ευεργέτη της πόλης μας, Αλέξανδρου Ζάρρα, την οποία είχε την ευγενική καλοσύνη να μας διαθέσει προς δημοσίευση ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Νικολάου, προερχόμενη από το αρχείο του Ευστράτιου Πατσαλιά.

Η διαθήκη φέρει την ημερομηνία 19 Αυγούστου 1961 και μερικά στοιχεία που ξεχωρίσαμε διαβάζοντας τη διαθήκη είναι τα εξής :

  1. Η οικία που άφησε προς το Δήμο Αρταίων επί της οδού Σκουφά 179, πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για Δημαρχείο.
  2. Ο Α. Ζάρρας φρόντισε, είτε αφήνοντας χρήματα είτε περιουσιακά στοιχεία, όλους τους ανθρώπους που δούλευαν γι’ αυτόν στο σπίτι του ή στα κτήματά του.
  3. Στο Νοσοκομείο Άρτης κληροδότησε επίσης, εκτός των άλλων, «πέντε μεγάλους πίνακες εν πρωτοτύπω του ζωγράφου R. MERIOT (Γάλλου ζωγράφου του 19ου αι.), δύο ανθοδοχεία Βιενέζικα εκ πορσελάνης  και τρεις εικόνες, Αγιογραφίες…..». [Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν κάπου αυτοί οι πίνακες?]
  4. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι επιθυμίες του για τον τρόπο της κηδείας του : «Η κηδεία μου να γίνη απλά δι’ ενός ιερέως και ενός ιεροψάλτου, της επικηδείου ακολουθίας τελεσθησομένης εις τον Ιερόν ναόν του νεκροταφείου – Το φέρετρόν μου να κατασκευασθή απλά και να περιβληθεί διά μέλανος πανίου κάμποτ – Να μην εκφωνηθώσι επικήδειοι λόγοι ούτε να κατατεθώσι στέφανοι…».
  5. Η ποιότητα του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ανδρός καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι προτρέπει   να μιμηθούν τα παράδειγμά του κι άλλοι Αρτηνοί «διότι δεν υπάρχει μεγαλυτέρα ψυχική ανακούφισις  από την χαράν την οποίαν αισθάνεται  ο ευεργετών τους πάσχοντας και ενισχύων την πατρίδα του». (Πηγή : Αρχείο Ευστράτιου Πατσαλιά – Μιχάλη Νικολάου)

Σελίδα 1

Σελίδα 2

Σελίδα 3

Σελίδα 4

Σελίδα 5

Σελίδα 6

Σελίδα 7

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *