Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ ΑΡΤΗΣ

——————-
21-5-1961 : Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ κ.κ. Κωκ και Άκερμαν παραδίδουν αγελάδες στους Πόντιους πρόσφυγες στη Βίγλα Άρτης, στα πλαίσια της προσπάθειας για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Δεύτερη από αριστερά η κ. Κούρτη, η οποία εργαζόταν στην αντίστοιχη υπηρεσία στην Ελλάδα. (Φωτο από αρχείο Ευρώπης Ευθυμιάδου)

———————
1η Ιανουαρίου 1971 : Η Ευρώπη Ευθυμιάδου με την προγιαγιά της Σοφία Σιδηροπούλου, η οποία είχε γεννηθεί στον Πόντο το 1899.
“Όταν σκότωσαν τους γονείς της οι Τούρκοι, την προστάτευσε ένας καπετάνιος, ο οποίος την μετέφερε στην Γεωργία, όπου και παντρεύτηκε με τον Χρήστο Σιδηρόπουλο. Απέκτησε δυο γιούς, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Σιδηρόπουλο. Μικρή πολύ είχε πάει στους Αγίους Τόπους απ’ όπου έφερε και σάβανό της, από τον Καύκασο το κουβάλησε στο Καζακστάν κι απ’ εκεί το πήρε μαζί της στη Βίγλα και με αυτό ενταφιάστηκε… Η πρώτη στάση τους στην Ελλάδα ήταν στην Κατερίνη και μετά μεταφέρθηκαν στην Άρτα καθώς τους έταξαν σπίτια για να κατοικήσουν και να κάνουν μια καινούργια αρχή.”
(Η φωτογραφία είναι του Αθανάσιου Κατσινίκα, φωτογράφου στον Καλόβατο Άρτης, από το αρχείο της Ευρώπης Ευθυμιάδου, η οποία μας έδωσε και τις σχετικές πληροφορίες) 

Δημοσιεύθηκε στην Τα χωριά στον Κάμπο της Άρτας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *