Η επιστολή των τριών παιδιών του Γ. Καραϊσκάκη προς τον Ιωάννη Καποδίστρια  στις 14 Ιανουαρίου 1828

Μετά το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, τα τρία του παιδιά, η Πηνελόπη, η Νίτσα και ο Σπύρος έμειναν ορφανά και απροστάτευτα. Η μητέρα τους, Γκόλφω, είχε ήδη πεθάνει λίγο καιρό νωρίτερα στο νησάκι Κάλαμος, απέναντι από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου η οικογένεια είχε βρει καταφύγιο. Την ανατροφή τους είχε αναλάβει η αδερφή της μητέρας τους, η οποία ήταν και μητέρα του συνταγματάρχη Μήτρου Σκυλοδήμου. Όμως η θεία τους, κατά πως φαίνεται, δεν μπορούσε να τα συντηρήσει και αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα. Εκείνη την εποχή δεν είχε καθιερωθεί σύνταξη για τις χήρες και τα ορφανά των αγωνιστών που έπεσαν για την πατρίδα. Κι αυτό γιατί το Εθνικό Ταμείο «…..έπασχε από γενικήν αχρηματίαν και διαρκή ασπραρρωστείαν», όπως απαντούσε στα αιτήματα για οικονομική βοήθεια. Έτσι τα παιδιά του Καραϊσκάκη προσπάθησαν επανειλημμένα να ζητήσουν βοήθεια από το Ελληνικό κράτος.

Στην πρώτη, από τις δύο  επιστολές, η οποία συντάχθηκε, όπως και η δεύτερη, στον Κάλαμο,  στις 14 Ιανουαρίου 1828, τα τρία παιδιά του Γεωργίου Καραϊσκάκη αναφέρουν ότι είχαν απευθυνθεί στην κυβέρνηση της Ελλάδας τρεις μήνες νωρίτερα για να κάνει κάτι να σωθούν (να τα προφθάσει).

Στη συνέχεια της επιστολής τα ορφανά παιδιά του Καραϊσκάκη αναφέρουν ότι δεν έλαβαν καμία βοήθεια ως τότε. «Τώρα όμως» λένε, του απευθύνουν το σεβασμό τους, ωσάν να ήταν πατέρας τους, και ελπίζουν πως αυτός (ο κυβερνήτης στον οποίον απευθύνονται) θα κάνει αυτό που πρέπει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να τα στηρίξει οικονομικά, διότι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, η οποία επιβεβαιώνεται από όλους τους πατριώτες. Ελπίζουν πως ο ίδιος ο κυβερνήτης θα συνεχίσει να είναι ο πατέρας τους. Τελειώνουν την επιστολή τους λέγοντας ότι τρέφουν μεγάλο σεβασμό στον κυβερνήτη και υπογράφουν ως εξής: «Τα ανήλικα τέκνα σας, του ποτέ Καραϊσκάκη: Νίτσα,  Πηνελόπη και Σπύρος».

14.1.1828

Πρός τῶν ἐξοχώτατον Κυβερνήτην τῆς / ἐλάδος

Εἰς Αἱγεναν

ἐξοχώταται Κυβερνίτα

Ὁ ἐρχωμόσας εἰς τῆν ἐλάδα μάς ἔδοσεν με

γάλην ἐμψίχοσην, διότι ἐφθασεν ὀ πατέρας τόν  

ὀρφανόν παιδίων μάληστα καί προτιταιρα ἀπό τρῆς  

Μίνας ὕχαμεν γράψη πρός τῆν Σ. Κυβέρνησην

διά νά προφθάση τά ἀνήλικα παιδιά τοῦ Μακα

ρήτου Καραϊσκάκη, καί ἐστίλαμεν ἐπιτοῦτου τόν ἐξαδελ

φόν μας Κ. Μίτρο σκιλοδήμου, καί ἐός τόρα καμίαν  

ἐξηκονόμησην δέν ἴδαμεν, τόρα ὅμος προσφέρο

μεν τό σέβας πρός τόν Σεβαστόν πατέρα μας ὀποῦ  

νά κάμη τῆν ἀνήκουσαν οἰκονομίαν εἰς ἐμας  

καθῶς καί ἐλπίζομε, ὅτι τό ὦντι θέλει ὕσθαι πα

τήρ μας, καί παρακαλοῦμε, ὀσον τάχιστα νά μᾶς

προφθάσεται ὅτι ἤμεθα εἰς ἀθλῆαν κατάστασιν  

καθ’ ὅτι βεβαιήσθαι καί ἀπο ὄλους τοῦς πατριότας  

εἰς τί κα[1]τάστασιν εὐρισκόμεθα. Μένομεν μέ ὄλο  

τό ἀνήκον Σέβας.

τη: 14: Ἰανουαρίου 1828, καλαμον

Τά ἀνηλικα τεκνα σας  

τοῦ ποτέ καραϊσκάκη

νητζα κε πενελοπι

κε σπιρος

(Πηγές : 1) ΓΑΚ., Γεν. Γραμματεία, φ. 1. αρ. 66, 2) Άρθρο του Α. Γαλανούλη στο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, Τόμος 64, Λάρισα, 2013)

Δημοσιεύθηκε στην Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *