Η γιορτή στο παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά…

Γιορτάζει σήμερα ο ερειπωμένος ναίσκος του Αγίου Λουκά στην πόλη της Άρτας. Ο μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (1884) μας πληροφορεί ότι στα ο ναΐσκος του Αγίου Λουκά μαζί με το ναό της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Ανδρέα, ήταν ένα από τα παρεκκλήσια του ναού της Αγίας Θεοδώρας και βρισκόταν στη θέση Λούκενας ή Καραπάνου.

Ο ναΐσκος είναι μονόχωρος δρομικός και σήμερα σώζονται μόνο οι τρίπλευρες αψίδες των Ιερών Βημάτων και τα περιγράμματα των κτισμάτων στα θεμέλια. Η τοιχοποιία ακολουθεί το πλινθοπερίβλητο σύστημα. Βρίσκεται στην οδό Bασιλέως Πύρρου και Φιλίππου Mανωλάκη σε μικρή απόσταση από το ναό της Αγίας Θεοδώρας, πολιούχου της Άρτας και του βυζαντινού ναού του Αγίου Βασιλείου. Το 1977 με υπουργική απόφαση ο ναός ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο.

Απαλλοτριώθηκε μετά πολυετή αγώνα της Εφορείας το οικόπεδο, όπου βρίσκονται τα ερείπια του ναΐσκου του Αγίου Λουκά, σε μικρή απόσταση νότια του ναού του Αγίου Βασιλείου. Κατεδαφίστηκε η νεότερη ισόγεια οι κία, που ήταν χτισμένη σ’ επαφή με το μνημείο, έγινε καθαρισμός του χώρου, απομακρύνθηκαν οι επιχώσεις και το οικόπεδο περιφράχτηκε, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρταίου μηχανικού Τάκη Κεφάλα. Κατά την αποχωμάτωση του Ιερού Βήματος βρέθηκε, σε απόσταση 0,20 μ. δυτικά του βόρειου άκρου της αψίδας και σε βάθος 0,40 μ., όστρακο που έφερε τη χρονολογία 1771. (Πηγή : https://www.despotato.eu/)

Στη φωτογραφία του Volker Möller, ο ναΐσκος του Αγίου Λουκά το 1981…..

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *