Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΩΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΩΠΑΝΑΓΙΑΣ
———————
“H ιερά Μονή Κατωπαναγιάς, κειμένη εις το τμήμα της Βρύσεως και απέχουσα της Άρτης εν τέταρτον της ώρας, ανηγέρθη, ως προείρηται, περί τα μέσα τΗς ΙΓ’. εκατοντ. υπό του Δεσπότου Ηπείρου Μιχαήλ του Β’. εποπτευόμενη υπό του κατά καιρόν Μητροπολίτου Άρτης, ήτις και ιερά τοιχογραφία εκοσμήθη εν έτει 1716.Σεμνύεται δε ούτη η Μονή επί τω ονόματι των ενδόξων γενεθλίων της Θεοτόκου. Αυτή και πολλάς δεινάς καταδρομάς υπέστη, και μάλιστα κατά την εποχήν της κατακτήσεως των μερών τούτων της Ηπείρου 1443-50, αρπαγέντων πολλών αυτής κτημάτων καθά και απείρων αρχαίων κειμηλίων…….” (Πηγή : ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΠΕΡΙ ΑΡΤΗΣ& ΠΡΕΒΕΖΗΣ, Σεραφείμ Βυζάντιος, Αθήναι, 1884)

Στη φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή, “Το Μοναστήρι της Κατωπαναγιάς με φόντο τον Άραχθο. Στο βάθος το Γεφύρι” το 1938.(Φωτο από προσωπική Συλλογή)

——————————-

Άρτα, το Μοναστήρι Κάτω Παναγιάς, γύρω στα 1965, από την ίδια γωνία λήψης.
Η θέα από τη Μονή προς βορρά με την κοίτη του Άραχθου όταν αυτή κατελάμβανε τον μισό κάμπο καi “έγλυφε” τον δρόμο προς το Κομμένο κάτω απ΄το ιστορικό μοναστήρι.
Στο βάθος διακρίνεται η ολοκαίνουργια τότε νέα οδική γέφυρα, κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας. (Ασπρόμαυρο καρτ-ποσταλ από τη συλλογή του Β. Ι. Χολέβα)

———————-

Φωτογραφία του Απόστολου Βερτόδουλου από το εσωτερικό της Μονής Κατωπαναγιάς στην Άρτα, την δεκαετία του ’60. (Πηγή : Λεύκωμα ΗΠΕΙΡΟΣ, Γιάννενα, 1995)

Δημοσιεύθηκε στην Τα Μοναστήρια. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *