Η ιστορία της οικίας Ζορμπά…

Αναζητώντας επιπλέον τυχόν στοιχεία για την οικία Ζορμπά, πρόσφατα βρήκαμε μια Συλλογή λαογραφικού υλικού για την πόλη της Άρτας της Ειρήνη Τριχιά από το 1969, με κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την οικία, δια του στόματος του τελευταίου ιδιοκτήτη πριν την απαλλοτρίωση, διδασκάλου Γεωργίου Ζορμπά :

“Ο κ. Ζορμπάς μου είπε τα εξής περί της οικίας : «Το σπίτ’ το είχε αγοράσ’ ο πατέρας μου το 1912. Ήταν παλιό τουρκικό δικαστήριο και καθόταν μέσα ο μπέης. Ευρίσκεται σχεδόν δίπλα από τον Άραχθο, πλησίον της ιεράς Μητροπόλεως. Η συνοικία αυτή λεγόταν «Των μπέηδων». Απέναντι υπήρχε τζαμί όπου πήγαιναν οι μπέηδες και προσηύχοντο. Είναι 200 τ.μ. το κτίσμα. Στην πόρτα υπήρχε μια τουρκική επιγραφή με σανίδες. Ήταν καρφωμένη με καρφιά με διάμετρο 6 πόντους. Είχε απάνου γραμμένο «1537» και από δω κι από κει από ένα τζαμί. Η επιγραφή ήταν τότε σε αραβική γλώσσα. Είχε ιδιότυπο προαύλιο. Η αυλή ήταν στρωμένη με πλακόστρωμα. Ωραίες πέτρες κανονικά βαλμένες και σχημάτιζαν ωραία σχέδια. Είχε διπλή αυλόπορτα και στο απάνω μέρος ήταν ένα ημικύκλιο με πέτρες. Κι εκεί ήταν καρφωμένη η επιγραφή. Το εσωτερικό του, λόγω του ότι εκατοικείτο, έχει υποστεί μεταβολάς πολλάς. Τώρα το έχει απαλλοτριώσει η αρχαιολογική υπηρεσία. Αποτελεί μνημείον αρχιτεκτονικής επί Τουρκοκρατίας”.

(Πηγή : Συλλογή λαογραφικού υλικού εκ της επαρχίας Άρτης, του νομού Άρτης, Ειρήνη Τριχιά του Αχχιλέως, 1969, https://pergamos.lib.uoa.gr/)

Μια από τις φωτογραφίες που συνόδευαν το κείμενο της κ. Τριχιά με τον εξώστη της οικίας…

Δημοσιεύθηκε στην Η Αρχιτεκτονική στην Άρτα και την γύρω περιοχή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *