Κι όμως κάποτε στην περιοχή του Βουργαρελίου καλλιεργούνταν λυκίσκος, ένα φυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας. Η καλλιέργειά του γινόταν γύρω από την περιοχή, όπου η ζυθοποιία Φιξ είχε χτίσει ένα ξηραντήριο τα χρόνια 1959-1960. Το βιομηχανικά κτίρια της εταιρείας ΦΙΞ έφεραν συνήθως την υπογραφή ενός πολύ σημαντικού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου της μεταπολεμικής περιόδου, του Τάκη Ζενέτου, του οποίου ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι και το εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα. Δυστυχώς δε γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με το αν το ξηραντήριο του λυκίσκου στο Βουργαρέλι ήταν έργο του ιδίου και αν έχει διασωθεί σήμερα κάτι από το κτίριο..
Η καλλιέργεια του λυκίσκου στην Ήπειρο είχε ήδη αρχίσει πειραματικά πολύ νωρίτερα από την συστηματική του καλλιέργεια σε διάφορες περιοχές. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Ηπειρωτική Εστία» το 1958 με την υπογραφή του γεωπόνου Νικόλαου Ζυγούρη, που ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, αναφέρεται ότι στις εκτάσεις του Γεωργοκτηνοτροφικού Σταθμού των Ιωαννίνων είχε ήδη καλλιεργηθεί μια συγκεκριμένη ποικιλία λυκίσκου, η οποία ευδοκίμησε. Γράφει σχετικά «……Εκ παραλλήλου προς τας ανωτέρω εργασίας καλλιεργείται από του έτους 1954 εις τον Γεωργ. Σταθμόν και λυκίσκος πειραματικώς και αποδεικτικώς. Εκ των εισαχθεισών ποικιλιών η Drawer’s Qold ηυδοκίμησε λίαν ικανοποιητικώς διότι εκ της ποικιλίας ταύτης ελήφθη στρεμματική απόδοσις 12.000 δραχμών εκ διετούς λυκίσκου. Η διάδοσις της καλλιέργειας του λυκίσκου, όστις ενταύθα απεδείχθη αποδοτικότερος και μεγαλυτέρας αξίας του εκ του εξωτερικού εισαγομένου και του οποίου, ως γνωστόν, γίνεται μεγάλη χρήσις εις την ζυθοποιίαν, θέλει αποβεί λίαν επωφελής εις την εγχώριον παραγωγήν και, όταν καλλιεργήται εις αρκετήν ποσότητα ώστε να επαρκή διά τας ανάγκας της εγχωρίου ζυθοποιίας, θα εξοικονομείται σημαντική ποσότης συναλλάγματος».
Ο λυκίσκος είναι ένα αναρριχώμενο, πολυετές, δυικό φυτό, το οποίο είναι συγγενικό της κάνναβης, και έτσι εξηγείται μερικώς το γιατί σε χαλαρώνει… Καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις με ψυχρά κυρίως κλίματα, μπορεί όμως να βρεθεί και άγριος ακόμα και στην πιο ζεστή Ελλάδα. Για την μπύρα χρησιμοποιούνται τα θηλυκά άνθη του φυτού που συνήθως αναρριχάται σε στύλους. Στην ζυθοποιία χρησιμοποιείται ο φρέσκος λυκίσκος, ο αποξηραμένος και σε μορφή pellet. Η συγκομιδή του γίνεται με την παραδοσιακή χειρωνακτική μέθοδο, έτσι στην περιοχή του Βουργαρελίου αρκετές γυναίκες εύρισκαν δουλειά την περίοδο της συγκομιδής.
Η ζυθοποιία ΦΙΞ επένδυσε σε ένα πρόγραμμα παραγωγής λυκίσκου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όμως με την κατάρρευση της, μπήκε ένα τέλος σε αυτήν την καλλιέργεια…..
Στη φωτογραφία ο Βασίλης Βίκης, οδηγός για τις ανάγκες της μεταφοράς λυκίσκου της ΦΙΞ στο Βουργαρέλι. (Πηγή φωτογραφίας : ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ https://www.facebook.com/groups/698922330876218