Η Κατηχητική Σχολή Κύμης στην Άρτα!

“Η ανωτέρα Κατηχητική Σχολή Κύμης, απαρτιζομένη εκ τριάκοντα αποφοίτων του Γυμνασίου” κατά την επίσκεψή τους στην Άρτα την δεκαετία του ’50.

Η Κατηχητική Σχολή Κύμης “Ο Άγιος Αθανάσιος”, είχε ιδρυθεί από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη όταν είχε μετατεθεί στην Κύμη Ευβοίας στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Διαβάζουμε σχετικά : «Ληξάσης της περιόδου εκείνης, μετετέθην εις Κύμην – Ευβοίας μετά τα μέσα του έτους 1950. Εις την νέαν αυτήν θέσιν παρέμεινα επί ένα περίπου έτος, ασχολούμενος με το κήρυγμα, την κατήχησιν και την εξομολόγησιν. Εκεί δημόσια σκάνδαλα κληρικών είχαν γίνει αφορμή ν’ αδειάσουν κυριολεκτικά οι εκκλησίες. Με τη δύναμι του λόγου και το παράδειγμα κατορθώνει να ξαναφέρη τους Κυμαίους στην Εκκλησία. Οι ιεροί ναοί γεμίζουν και πάλι. Προθυμοποιούνται όμως οι προύχοντες της Κύμης να τον κατηγορήσουν. Εναντίον του είνε και ο τότε μητροπολίτης Καρυστίας, ο οποίος τον διώχνει από την μητρόπολί του. Δεν τον δέχεται κανείς μητροπολίτης και τίθεται έτσι στη διάθεσι της Ιεράς Συνόδου». Κηρύττει διαρκώς. Ιδρύει την «Κατηχητική σχολή «Ο Μέγας Αθανάσιος», οπού γίνονται συγκεντρώσεις ανδρών, γυναικών και εργαζομένων νέων. Συγκροτεί «Χριστιανική Ένωσι Νεανίδων».(Πηγή : http://www.diakonima.gr/)

(Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Χαρίλαου Χουλιάρα, τελετάρχη στον ναό της Αγίας Θεοδώρας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Χουλιάρα που μας εμπιστεύτηκε το αρχείο).

Δημοσιεύθηκε στην Επισκέπτες άσημοι και διάσημοι. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *