———————
“…….Το χαρτονόμισμα όπως κι άλλα πράγματα, κατρακύλησε κι αυτό. Η δραχμή εξευτελίστηκε, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του κατοχικού χαρτονομίσματος, του λεγόμενου «μεσογειακού», που έκοψαν τα ελληνόφωνα αντρείκελα των κατακτητών Τσολάκογλου και Λογοθετόπουλου. Τα είδη ανέβαιναν στα ύψη, το μεροκάματο κρατιούνταν σε χαμηλά επίπεδα. Η πείνα πλάκωσε φριχτή.
Το φθινόπωρο του 1941, τα βασικά είδη διατροφής παρουσιάζουν τις παρακάτω εξωφρενικές τιμές :
Τον Οκτώβριο του 1941, μια οκά λάδι είχε 1400 δρχ.
Την 22 Νοεμβρίου 1941, μια οκά λάδι είχε 1600 δρχ.
Την 15 Δεκεμβρίου, μια οκά λάδι είχε 2200 δρχ.
Τον Οκτώβριο του ’41 τα μακαρόνια είχαν 1000 δρχ. η οκά και τα φασόλια 1300 δρχ.
Για να κάνουμε τη σύγκριση και να σχηματίσουμε μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης την εποχή εκείνη, να πούμε ότι ο μισθός του Γραμματέα Β’ ήταν 4500 δρχ το μήνα και το εργατικό μεροκάματο 180 -200 δρχ.
Στη ζοφερή συγκυρία για το λαό μας, προστέθηκε η μαύρη αγορά. Οργιάζουν οι μαυραγορίτες. Προσπαθούσαν να πλουτίσουν σε βάρος της επιβίωσης του τίμιου κοσμάκη, αρπάζοντας το βιός του και καταδικάζοντάς τον στην απελπισία και την απόγνωση. Οι γυμνοσάλιαγκες αυτοί πολλές φορές στήριζαν την ύπαρξή τους και τη δραστηριότητά τους στις αρχές Κατοχής, με παχυλή αμοιβή για παροχή πληροφοριών……
Στην ύπαιθρο καταλύθηκε ο νόμος και κυριάρχησε η αυθαιρεσία και η αναρχία. Κανένας ηθικός δισταγμός, καμιά τύψη συνείδησης δεν αμπόδιζε τον κακοποιό να δράσει ατιμώρητα. Οι οπλισμένοι ζωοκλέφτες και ληστές με αιφνιδιαστικές, προμελετημένες και σχεδιασμένες επιδρομές άρπαζαν το βιός του κάθε ανθρώπου σε ζωντανά, σε δημητριακά, σε χρήματα κτλ.
Ο Τζουμερκιώτης κατέβαινε στην Άρτα ή στα Γιάννενα για να ψωνίσει κάτι για την οικογένειά του, αλλά έβρισκε τα πράγματα από μέρα σε μέρα σε διαφορετική τιμή. Μερικοί μάλιστα είχαν την αφέλεια να κρατούν τα παλιά χαρτονομίσματα «του Γεωργίου Σταύρου», γιατί πίστευαν πως δεν θα χάσουν ποτέ την αγοραστική τους αξία, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν. Τόσο είχε εξευτελισθεί το χαρτονόμισμα, που η συναλλαγή άρχισε να γίνεται με είδος……”
(Πηγή :ΑΓΝΑΝΤΑ ΑΡΤΑΣ, Σ. Φίλος, Αθήνα, 1989)
Στη φωτογραφία «Πληθωριστικές κατοχικές δραχμές». Οι τιμές είναι πλέον της τάξης των δισεκατομμυρίων. (Πηγή : ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ)
Αναφορά εφημερίδας των Ελλήνων του εξωτερικού στη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Η τιμή της χρυσής αγγλικής λίρας ανήλθε τον Νοέμβριο του 1944 σε 205.000.000.000.000 δραχμές.
Οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων, αν και περιόρισαν προσωρινά την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού, δεν αποδείχτηκαν επαρκείς για τη στήριξη της δραχμής.
(Πηγή φωτογραφίας & σχολίου : ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ – Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)