Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΔΗΜΑΙΩΝ

“Η οικογένεια των Γεροδημαίων έχει συνδέσει το όνομά της με τη διατήρηση και συνέχιση της μουσικής παράδοσης του Συρράκου, των Καλαρρυτών, της Πράμαντας και όλης της γύρω περιοχής. Οι περισσότεροι μουσικοί στα πανηγύρια των χωριών στα βόρεια των Τζουμέρκων διέμεναν ή κατάγονταν από τους Καλαρρύτες (πχ. Μπεσιραίοι, Κοσμαίοι, Τασσαίοι, Κώστας Ρίζος κα.). Ο Νίκος Γεροδήμος (βιολί, τραγούδι) αναφέρει ότι οι ρίζες της οικογένειάς του ίσως να βρίσκονται στη Ρούμελη. Οι προπαππούδες του Στάθης και Γιώργος ίσως να έφυγαν απ’ εκεί και πήγαν στα Πράμαντα.
Την οικογένεια του πατέρα του αποτελούσαν πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια και εννιά παιδιά του θείου του. Φτιάχτηκε έτσι ολόκληρος συνοικισμός και μετά διασκορπίστηκαν. Η μητέρα του ήταν το γένος Αρλέτου από τους Καλαρρύτες και σ’ αυτή καθώς και στους παππούδες του οφείλεται η γνώση του βλάχικου ιδιώματος που γνωρίζει. Ο πατέρας, η μάνα και ο παππούς του ήταν καλλίφωνοι. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Μήτσος, έπαιζε λίγο βιολί και πέθανε το 1967, ενώ ο δεύτερος, ο Κώστας, που έπαιζε κι αυτός βιολί πέθανε 27 ετών στο Αλβανικό μέτωπο από κρυοπαγήματα. Ο Γιάννης Γεροδήμος έπαιζε λαούτο και τραγουδούσε, ενώ ο Γιώργος που στο στρατό ήταν σαλπιγκτής, έμαθε κλαρίνο και καθώς τραγουδούσε παράλληλα, άρχισε να συνεργάζεται με το Μπεσίρη από τους Καλαρρύτες. Στη μουσική οικογένεια ανήκει και ο τραγουδιστής Κώστας Γεροδήμος, παιδί του Γιάννη, που χρόνια τώρα συμμετέχει στα πανηγύρια και τα γλέντια των Συρρακιωτών και όχι μόνο. Πρόκειται για χαρισματική φωνή, άξιο συνεχιστή της μουσικής οικογένειας….(Πηγή : ΣΥΡΡΑΚΟ, Πέτρα- Μνήμη – Φως, Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Συρράκου, 2004)

Στη φωτογραφία “Νίκος, Γιώργος και Γιάννης Γεροδήμος σε γλέντι σε καφενείο”. (Φωτο από ΣΥΡΡΑΚΟ, Πέτρα- Μνήμη – Φως, Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Συρράκου, 2004)

Δημοσιεύθηκε στην Η μουσική, τα σινεμά και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *