Η Οικία Ζορμπά

“Το γνωστό ως «Οικία Ζορμπά» αρχοντικό, ιδιοκτησίας σήμερα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι ένα από τα ελάχιστα Αρτινά σπίτια που διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας. Το σπίτι βρίσκεται στην παλιά γειτονιά της «Περιλήφτης».

«Τότε στην Άρτα στη γειτονιά μας υπήρχαν πάρα πολλά τέτοια σπίτια. Την δεκαετία του ’60 άρχισαν σιγά σιγά να τα γκρεμίζουν, η ανοικοδόμηση της Ελλάδας βλέπεις…. Ο πατέρας μου ήταν ο μοναδικός που δεν το γκρέμισε.  Το σπίτι είχε αγοραστεί το 1912 από τον παππού μου και τα αδέρφια του. Ήταν τσαρουχάδες στα Πράμαντα τότε, αλλά όταν άρχισε η κρίση των επαγγελμάτων κι ο κόσμος δεν αγόραζε πια τσαρούχια, αποφάσισαν να κατεβούν στην Άρτα. Ο πατέρας μου ήρθε εδώ πολύ μικρός, είχε γεννηθεί το 1912. Έτσι ο παππούς μου με τα αδέλφια του αποφάσισαν να αγοράσουν το σπίτι για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Από κάποιον συμβολαιογράφο μάλλον το αγόρασαν. Είχα κοιτάξει το συμβόλαια αλλά δεν βρήκα κάποια ιδιαίτερα στοιχεία. Στην αρχή έμεναν οι δυο οικογένειες μαζί αλλά κατόπιν τα αδέλφια του παππού μου αγόρασαν κάπου αλλού κι έτσι το σπίτι έμεινε στην οικογένειά μου….Το σπίτι ήταν πολύ μεγάλο, έφτανε ως πίσω  και συνόρευε με την Μητρόπολη. Επίσης  η αυλή και ο κήπος πίσω από το σπίτι ήταν τεράστια. Το ποτάμι παλιά έφτανε μέχρι το σπίτι. Ακόμα βρίσκουμε ποταμίσια βότσαλα στον κήπο σήμερα….», (Μαρτυρία Έφης Ζορμπά)”

(Πηγή : ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ*, Α. Καρρά, 2022, academia.edu)

Α. Ζάχος 1916

Η οικία Ζορμπά το 1916 σε φωτογραφία του Αριστοτέλη Ζάχου (Πηγή : ΗΠΕΙΡΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, “Μέσα από το φακό του Α. Ζάχου” (2007), Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής , Μουσείο Μπενάκη)

*Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία για τα Αστικά Σπίτια Της Άρτας στο λινκ https://www.academia.edu/73794315/%CE%A4%CE%91_%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%91_%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91_%CE%A3%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%91_%CE%A4%CE%97%CE%A3_%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%91%CE%A3?fbclid=IwAR2NP0wpywpfckF8PXSdjwRcNCNnKhktToVnFlkX9j_Uq4xy-Qbu-MuBaBU

Δημοσιεύθηκε στην Η Αρχιτεκτονική στην Άρτα και την γύρω περιοχή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *