Η πλατεία Αγίου Δημητρίου (1)

————————–

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Τάκη Ζαρκαλή.

Μια ανέκδοτη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 που μας παρουσιάζει το χώρο μπροστά στον Άγιο Δημήτριο, πριν ρυμοτομηθεί η περιοχή.
Το μεγάλο σπίτι που βλέπουμε στο κέντρο, ανήκε στον Χριστόδουλο Ρίζο, αρτινό δικηγόρο, πολιτευτή του μεσοπολέμου και βουλευτή Άρτης και Πρεβέζης από την δεκαετία του 30 και μετά. Ανύπαντρος, όπως και η αδελφή του, δεν άφησε πίσω του απογόνους. Στην δεκαετία του ’50 το σπίτι ήταν κατοικία και οδοντιατρείο του Σπύρου Κατσούλα. Το μπαλκόνι, με το μπουρί της ξυλόσομπας που φαίνεται στη φωτογραφία, ήταν του ιατρείου. Το κτίριο, παμπάλαιο, τεράστιο με μεγάλους χώρους και ψηλοτάβανα δωμάτια. Η είσοδος του σπιτιού ήταν απέναντι από το ξενοδοχείο “Άνεσις” που διακρίνεται στα δεξιά και η διαμόρφωσή της η κλασσική των παλιών Αρτινών σπιτιών, δηλαδή στο βάθος υπήρχε ακάλυπτο ευρυχώριο και η σκάλα για τον όροφο. Στο κατάστημα του ισογείου της πρόσοψης στεγαζόταν αποθήκη ξυλείας. Η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου χτίζονταν τότε και ο χώρος μπροστά ήταν αδιαμόρφωτο σταυροδρόμι. «Θυμάμαι αυτό το σπίτι πολύ καλά», μας λέει ο συνομιλητής μας «γιατί με το γιό του γιατρού, Τάκη (γιατρός στην Αθήνα) ήμασταν συμμαθητές στο Δημοτικό και παίζαμε στο αχανές κτίριο φτιάχνοντας σαΐτες και χάρτινα αεροπλανάκια με τα παλιά ψηφοδέλτια του Ρίζου, με τον οποίο οι Κατσουλαίοι είχαν στενές σχέσεις, καθώς ήταν μάλιστα και νουνός του γιού τους».
Μπροστά από το Ξενοδοχείο «Άνεσις» στα δεξιά, διακρίνεται το Γαλακτοπωλείο του Κωσταδήμα. Η φωτογραφία, που ήταν κατεστραμμένη σε ένα σημείο μπροστά και έχει υποστεί παρέμβαση, είναι από το αρχείο του Τάκη Ζαρκαλή.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Βουλευτή Χριστόδουλο Ρίζο μπορείτε να διαβάσετε στο λινκ
http://greek-parliament-members.anavathmis.eu/%CF%81%CE…/

Δημοσιεύθηκε στην Οι Πλατείες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *