Η πλωτή διώρυγα της Στρεβίνας

“Μιά πλωτή οδός στην Ήπειρο των αρχών του 19ου αι. ήταν ένα τεχνικό έργο του Αλή Πασά που πραγματοποιήθηκε από έναν Ιταλό μηχανικό. Πρόκειται για την πλωτή διώρυγα της Στριβίνας ή Στρέβινας (σημερινής Καμπής) που ενώθηκε στη συνέχεια με το πλωτό τμήμα του ποταμού Λούρου για να καταλήξει στον Αμβρακικό κόλπο. Ήταν ένα μεγάλο τεχνικό έργο σε ελώδη και δύσβατη περιοχή. Η έκπληξη του Pouqueville, όταν το είδε αποπερατωμένο μετά από τέσσερα χρόνια,  ήταν μεγάλη, διότι δεν πίστευε ότι θα ολοκληρωνόταν. Αυτό το τεχνικό έργο συνέβαλε στην εξυγίανση του έλους που έγινε καλλιεργήσιμη γη, αλλά και στην αισθητή μείωση του χρόνου του ταξιδιού προς την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Pouqueville, ότι ανεβοκατέβαιναν το κανάλι βάρκες με κουπιά και με πανιά, ότι βελτιώθηκε το εμπόριο, άλλαξε το φυσικό τοπίο με τα νέα χωράφια, έγινε πιο άμεση η πρόσβαση στην Πρέβεζα και στο τέλος βέβαια της περιγραφής του αναρωτιέται εάν οι άνθρωποι θα φροντίσουν για την συντήρησή του και εάν αυτό το ευεργέτημα τελικά θα διαρκέσει .

Την απάντηση στα δικαίως ανησυχητικά ερωτήματα του Pouqueville την δίνει ο Νικολαΐδης 35 χρόνια μετά, γράφοντας στο οδοιπορικό του στην παράγραφο 1162 με τίτλο «Τεχνητή δίωρυξ Στρεβίνης» τα εξής:

 «Εκ του σημείου τούτου ο Αλή-πασιάς είχε ορύξει ευθύγραμμον διώρυγα …….Η διώρυγα αυτή αποξηράνασα τας αξιόλογους γαίας της πεδιάδος, και παρέξασα πλουν από Πρεβέζης μέχρι των επάκρων της πεδιάδος Άρτας, είχε τα μέγιστα βελτιώσει την κατάστασιν του τόπου, αλλ’ έκτοτε παρήλθαν 35 έτη, η διώρυξ επληρώθη και εκαλύφθη υπό καλάμων, τα ύδατα πάλιν λιμνάζοντα κατακλύζουσι τας πέριξ λαμπράς γαίας, οι δε ναυτικοί μακρόθεν θεωρούσι τα μεσόγεια της πεδιάδας μέρη.»

Εκτός των λίγων ετών που ήταν συντηρημένη και εξυπηρετούσε την πλωτή κίνηση, αυτή η διώρυγα και ο διάπλους της λίμνης των Ιωαννίνων, μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν από τις ελάχιστες πλωτές οδούς και ότι κατά κανόνα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου το νερό δεν βοήθησε στην συντόμευση των μετακινήσεων…..” (Πηγή : ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΤΟΥ 18ου ΚΑΙ 19ου αι. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ, Διδακτορική διατριβή της Μ. Μπαλοδήμου, ΕΜΠ, Αθήνα, 2021)

Στη φωτογραφία «Οθωμανικός στρατώνας στην περιοχή Καμπή (Στρεβίνα) Άρτης το 1912.  Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο κτίριο». (Από το αρχείο ΓΑΚ Άρτας)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *