“Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ”

Παλιότερα, τότε που η οικονομική δυνατότητα της χώρας ήταν άθλια, οι κοινότητες είχαν θεσμοθετήσει την επιβολή της Προσωπικής Εργασίας για την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διαφόρων κοινωφελών έργων. Ο θεσμός υποχρέωνε τους ενήλικους κατοίκους της κοινότητας να προσφέρουν εργασία με δικά τους μέσα ( τσαπιά, αξίνες, φτυάρια, βαριοπούλες κτλ.) για την κατασκευή ή την βελτίωση των κοινοτικών έργων. Το Κοινοτικό Συμβούλιο καθόριζε τον αριθμό των υποχρεωτικών ημερών εργασίας, τα χρονικά όρια και το ύψος του ημερομισθίου ή του προστίμου που έπρεπε να πληρώσει εκείνος που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα εκπλήρωνε την υποχρέωσή του. Κάθε ενήλικας άνδρας, έπρεπε να δουλέψει τα επιβεβλημένα μεροδούλια δωρεάν. Εξαιρούνταν βέβαια οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και άλλα παραπλήσια επαγγέλματα, επίσης οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ανήμποροι. Ο θεσμός ίσχυε μέχρι το 1982.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΝΩΜΗ» του 1956 με τίτλο, “Η Προσωπική εργασία”, το οποίο αναδείκνυε τις δυσκολίες των κατοίκων για την επιλογή της ακατάλληλης χρονικής περιόδου που είχε οριστεί η προσωπική εργασία :
«Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Εις πολλά ορεινά και ημιορεινά χωριά υποχρεούνται οι κάτοικοι την εποχή αυτήν να διαθέσουν την προσωπική των εργασία σε διάφορα οδοποιητικά έργα για να ξεχρεωθούν από την αξία του χορηγηθέντος σε αυτούς σίτου και αραβόσιτου. Η εποχή όμως αυτή ύστερα από τις πολύμηνες κακοκαιρίες είναι περισσότερο κατάλληλη για την προετοιμασία των αγρών των και κήπων και τόσων άλλων εργασιών αναγκαίων για την καλλιέργεια. Είναι η πλέον κατάλληλη για τις δικές των γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Πότε θα εργαστούν στα χωράφια των, πότε θα καλλιεργήσουν όταν επί ημέρες θα είναι απασχολημένοι σε άλλες εργασίες για να πληρώσουν με την προσωπική των εργασία του λίγου αραβόσιτου, που έλαβαν; Η προσωπική των αυτή εργασία μπορεί να διατεθεί σε έργα σε άλλη εποχή, που οι εργασίες των για την καλλιέργεια και βελτίωση της παραγωγής των είναι λιγότερες.
Οι κάτοικοι των ενδιαφερομένων χωριών παρακαλούν τον κ. Νομάρχη όπως εκτιμήσει την κατάσταση κατά την οποία προέχει η προετοιμασία και καλλιέργεια των αγρών των και ας διατάξει σχετικώς». 

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *