———–
“Ο αεροπορικός βομβαρδισμός που προηγήθηκε της εισόδου των στρατευμάτων του Άξονα στην Άρτα, προξένησε στην πόλη σημαντικές ζημιές. Όπως αναφέρει η Νομαρχία της Άρτας σε έγγραφό της προς το Υπουργείο Εσωτερικών “Συνεπεία του αεροπορικού βομβαρδισμού της πόλεως Άρτης, ποσοστόν υπερβαίνον το 25% των εν αυτή υπαρχόντων κτισμάτων έχουσι ολοσχερώς καταστραφεί, ποσοστόν δε υπαρβαίνον το 40%έχει υποστεί σημαντικάς ζημίας, ενώ των λοιπών κτιρίων αι εκ κεράμων στέγαι και οι υαλοπίνακες έχουσι καταστραφεί και χρείζουν, επικειμένου χειμώνος, αντικαταστάσεως”. Εκτός όμως από τα κτήρια, σημαντικές ζημιές από το βομβαρδισμό, αλλά και τις μικροαρπαγές έπαθαν και τα εμπορεύματα των καταστημάτων και τα έπιπλα των σπιτιών.
Οι κάτοικοι της Άρτας, μετά τον πρώτο βομβαρδισμό που είχε και τα περισσότερα θύματα, κατέφυγαν στα γειτονικά χωριά. Απέφυγαν όμως να καταφύγουν στα χωριά του κάμπου, από τον φόβο μήπως βομβαρδισθεί η Γέφυρα και αποκοπούν από τα σπίτια τους. Όταν πέρασε ο πανικός άρχισαν να γυρίζουν στα σπίτια τους και να αγωνίζονται να διασώσουν ότι μπορούσαν από την περιουσία τους.
Στο μεταξύ η πόλη είχε γεμίσει από τα υπολείμματα του Ελληνικού Στρατού. Ταλαιπωρημένοι άντρες, με τη σφραγίδα της απογοήτευσης στα πρόσωπά τους και με πληγές στα τυλιγμένα με κουρέλια πόδια τους, ξάπλωναν στις πλατείες, στους δρόμους και στους κήπους, με μοναδική ελπίδα ότι θα φτάσουν γρήγορα στα σπίτια τους και θα αποφύγουν τον εχθρό που ερχόταν. Τα τρόφιμα στην πόλη και ιδιαίτερα το ψωμί ήταν λειψά, γιατί τα αποθέματα σε τρόφιμα τα είχαν κλέψει ή τα είχαν κρύψει. Η διοίκηση είχε παραλύσει μια και πρώτος έφυγε από την πόλη ο Νομάρχης, οι δε δημόσιες υπηρεσίες είχαν ουσιαστικά διαλυθεί. Μοναδικοί εκπρόσωποι της έννομης τάξης είχαν μείνει ο Δεσπότης και ο Δήμαρχος, αλλά κι αυτοί δεν είχαν στα χέρια τους καμμιά πραγματική εξουσία. Για πολλές μέρες η πόλη είχε μείνει χωρίς φως γιατί με το βομβαρδισμό είχαν καταστραφεί τα ηλεκτρικά σύρματα, η δε ηλεκτρική εταιρία ούτε τα υλικά για την επισκευή τους είχε, ούτε και καύσιμα για να κινήσει τη μηχανή που ηλεκτροδοτούσε την πόλη. Και ύστερα ήρθε η “Νέα Τάξη”…….”
(Πηγή Άρθρο του Στράτου Πατσαλιά στο περιοδικό ΣΚΟΥΦΑΣ, Τόμος Ζ’, τχ. 64-65, Ιούνιος 1983)
Στη φωτογραφία : 23 Απριλίου 1941 – Έλληνες στρατιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την παράδοση των Ελληνικών δυνάμεων. (Πηγή : German Federal Archive: Retreating Greek soldiers, April 1941
Bundesarchiv, Bild 101I-163-0318-09 / Bauer / CC-BY-SA 3.0 de)