Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1821

———————–
Τον Αύγουστο του 1821, ο Αλή Πασάς ζητούσε πιεστικά από τους Σουλιώτες και τους Αλβανούς, σε συνεργασία με τους οπλαρχηγούς της Ακαρνανίας, να αρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον του Χουρσίτ για να διευκολυνθεί η έξοδός του από το φρούριο των Ιωαννίνων. Για το σκοπό αυτό υπογράφτηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Πέτα Άρτας ένορκη συμφωνία μεταξύ των Σουλιωτών, των καπεταναίων της Ακαρνανίας και των Αλβανών αγάδων.
Τότε ο Μαυροκορδάτος, με τη βοήθεια του Μάρκου Μπότσαρη και του Αλέξη Νούτσου, επιχείρησε με τέχνη να παρασύρει το σώμα των Τουρκαλβανών υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης καθώς διέβλεπε ότι η απελευθέρωση και η δραστηριοποίηση εκ νέου του Αλή Πασά θα αποτελούσε πλήγμα κατά της Επανάστασης των Ελλήνων.
Για το σκοπό αυτό έστειλε στα μέσα Οκτωβρίου τον έμπιστο γραμματέα τους Γ. Πραΐδη σε ειδική αποστολή με ρητές οδηγίες στους παράγοντες της Συνέλευσης του Πέτα : Να προσποιηθεί ότι συμφωνούν με την έξοδο του Αλή Πασά και να τους διαβεβαιώσει ότι ο Μαυροκορδάτος είναι πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει σε ορισμένα αιτήματα. Να ζητήσει επίσης να στείλουν εκπροσώπους τόσο στο Συνέδριο της Βερόνας της Ιταλίας όπου συνεδρίαζαν οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συμμαχίας, όσο και στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου που θα γινόταν τον Δεκέμβριο του 1821.
Αποτέλεσμα των ενεργειών του Πραΐδη ήταν το βαρυσήμαντο έγγραφο που συνέταξε η Συνέλευση του Πέτα προς τον Μαυροκορδάτο. Σ’ αυτό τονίζουν τη σημασία της συμμαχίας που υπέγραψαν με «ισχυρόν όρκον», αναφέρουν τα ονόματα των Ελλήνων και Τουρκαλβανών αντιπροσώπων που στέλνουν προς αυτόν για να δηλώσουν επισήμως την αφοσίωσή τους στο πρόσωπό του και ζητούν εφόδια από μπαρούτι και βόλια.
Παράλληλα ο Μαυροκορδάτος έστειλε με τον εκπρόσωπό του Αλή Πασά Κώστα Μάκο επιστολή με συνθηματική γραφή, ενθαρρύνοντάς τον και συμβουλεύοντάς τον να μείνει ανυποχώρητος στην αντίστασή του, υποσχόμενος «ταχείαν απελευθέρωσιν….».
Ο Τουρκαλβανός Ταχήρ Αμτίαζης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας θέλησε να συναντηθεί με τον Μαυροκορδάτο. Εκεί διαπίστωσε ότι η Ελληνική Επανάσταση είχε χαρακτήρα εθνικό, ελληνικό και βαθύτατα χριστιανικό και οι επαναστάτες κατέστρεφαν τα μωαμεθανικά τεμένη. Γι’ αυτό επέστρεψε στο Πέτα και έπεισε τους Τουρκαλβανούς να διαλύσουν τη συμφωνία με τους Σουλιώτες και τους άλλους Έλληνες…….
(Πηγές : 1) Ιστορικό Αρχείο Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, 2) ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, Ν. Σπηλιάδου, τόμος Α’, Αθήνα, 1851, 3) Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, Α. Δέμος, Ηπειρωτική Εταιρεία, τχ.266, 2001)

Στη φωτογραφία «Αλβανός Αξιωματικός με πολυτελή ενδυμασία», Α. Παπασταύρου, Τα Γιάννενα τον 19ο αιώνα, Πανόραμα Ελληνικής Επαναστάσεως/ Συλλογικό έργο, Αθήνα, 1995

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *