“Ο πυρετός της πολεμικής προετοιμασίας έφτασε και στα Τζουμερκοχώρια. Σχεδόν κάθε μέρα μετά την 15ην Αυγούστου 1940 οι αστυνομικοί σταθμοί της περιοχής των Τζουμέρκων επέδιδαν συνεχώς προσκλήσεις σε στρατεύσιμους ή ζητούσαν τις διευθύνσεις από τους συγγενείς τους για να διαβιβάσουν τις προσκλήσεις στον τόπο εργασίας τους.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1940 ειδοποιήθηκαν οι κάτοχοι μουλαριών και αλόγων των χωριών μας να πάνε τα ζώα στους Χουλιαράδες, όπου είχε την έδρα της η επιτροπή επιτάξεως υποζυγίων για να τα παραδώσουν.
Με την κήρυξη του πολέμου έγινε και η δεύτερη επίταξη και παρεδόθηκαν και τα υπόλοιπα ζώα των χωριών μας στην Κάτω Καλεντίνη. Έτσι έμειναν τα χωριά σχεδόν χωρίς φορτηγά ζώα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο ανεφοδιασμός τους σε τρόφιμα και προβληματική η μετακίνηση ανθρώπων κάποιας ηλικίας ή ασθενών εξ αιτίας της έλλείψεως ζώων.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1940 έγινε τοπική επιστράτευση των εφέδρων, για να επανδρωθούν οι μονάδες της VIII Μεραρχίας. Περισσότεροι από 2000 Τζουμερκιώτες κατετάγησαν τότε ως έφεδροι στα διάφορα ηπειρωτικά συντάγματα 3/40 Άρτας, 15ο Ιωαννίνων, 24ο Πρέβεζας και 85ο Προκαλύψεως και σε άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι κληρωτοί που υπηρετούσαν τότε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Τζουμερκιώτες έτυχε να είναι οι διοικητές των τριών ταγμάτων του 3/40 συντάγματος…..” (Απόσπασμα από το βιβλίο ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΟΧΩΡΙΑ του Στέφανου Φίλου, Αθήνα, 2000).Στο σχόλιο μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του κειμένου με τα ονόματα των διοικητών καθώς και άλλων αξιωματικών από τα Τζουμέρκα.
Στη φωτογραφία ο Κωσταντίνος Μπανιάς από τους Μελισσουργούς, εύζωνας, σε αναμνηστική φωτογραφία που έστειλε στην οικογένειά του από το μέτωπο. (Φωτο από συλλογή Α. Καρρά)