1950 : Η Παρηγορήτισσα και μπροστά το στρατιωτικό Toll σε καρτ-ποστάλ της εποχής.
Ο λόφος στο βάθος αρχίζει σιγά-σιγά να κατοικείται και να αλλάζει το όνομά του σε Βαλαώρα….Οι θεωρίες όσον αφορά την προέλευση της λέξης ποικίλουν. Μια θεωρία θέλει την λέξη να προέρχεται από το βλάχικο Βαλε = Κοιλάδα και την σλαβική λέξη Γκόρα = Βουνό ενώ μια δεύτερη θέλει το τοπωνύμιο Βαλαώρα να προέρχεται από τις λέξεις “Βλάχων η Χώρα” καθώς την συναντάμε σε περιοχές που υπήρχαν Βλάχικοι οικισμοί. Με δεδομένο ότι ο λόφος αρχικά φιλοξένησε τις καλύβες των κτηνοτρόφων των Τζουμέρκων και των Ραδοβυζίων, αυτή η ερμηνεία φαίνεται και η πιο πειστική.
Τα πρώτα σπίτια μικρά, λιτά και μονώροφα χτίστηκαν χωρίς κάποιο σχέδιο και χωρίς ύδρευση και αποχέτευση. Ωστόσο το ρυμοτομικό σχέδιο για την επέκταση της πόλης πέρα από την Παρηγορήτισσα, είχε ήδη συνταχθεί επί δημαρχίας Μιχαήλ Πατσαλιά (1914-1925)
1946 : Φωτογραφία δίπλα στο καινούργιο σπίτι στη Βαλαώρα. Από αριστερά Αγαθή Μπαλάσκα, Αντιγόνη Μπαλάσκα, Χρήστος Μπαλάσκας, Φωτεινή Μπαλάσκα και Φροσύνη Καραβασίλη ( Από συλλογή Α. Καρρά)
1956 : Μελισσουργιώτες γιορτάζουν την Πρωτομαγιά στη κορυφή της Βαλαώρας όταν ο λόφος ήταν ακόμη άδειος, σπαρμένος με πέτρες και αγριοκρέμμυδα ( Φωτο από συλλογή Χ.Μ.)