Ιωάννης Κατσαδήμας

“Ο στρατηγός Ιωάννης Κατσαδήμας σε μικρή ηλικία”.
Διαβάζουμε σχετικά : Ο Ιωάννης Κατσαδήμας (Άρτα, 1910 – Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2011) ήταν Έλληνας αξιωματικός του στρατού ξηράς και προερχόταν από το όπλο του Ιππικού-Τεθωρακισμένων. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες του ελληνικού στρατού και χρημάτισε υπουργός στις κυβερνήσεις του Κωσταντίνου Καραμανλή μετά το 1974 και υπουργός Δημοσίας Τάξεως το 1981.
Πήρε μέρος στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Την περίοδο της κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση αφού προσχώρησε στον ΕΔΕΣ, αρχικά ως μέλος ομάδας που αναλάμβανε να κάνει σαμποτάζ και στη συνέχεια ως διοικητής τάγματος του 3/40 Συντάγματος. Τον Αύγουστο του 1944 έλαβε μέρος στη μάχη της Μενίνας εναντίον των Γερμανών.
Την περίοδο πριν από τη δικτατορία είχε ανέλθει στο βαθμό του αντιστράτηγου και ήταν διοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Έλαβε μέρος στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της 20ης Απριλίου 1967, δεν κλήθηκε όμως στην παράτυπη σύσκεψη αντιστράτηγων που συγκάλεσε διακριτικά το ίδιο απόγευμα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γρηγόρης Σπαντιδάκης, όπου εξετάστηκε το να επέμβει ο στρατός τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης, 25 Απριλίου και το ενδεχόμενο έγκρισης από το βασιλιά Κωνσταντίνο. Το ίδιο βράδυ, όταν τελικά εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Πεντάγωνο. Αρνήθηκε να συνεργαστεί με το νέο καθεστώς και αποστρατεύτηκε.
Έπειτα από τη Μεταπολίτευση ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Καραμανλή από τις 28 Αυγούστου 1974 ως τις 10 Σεπτεμβρίου 1976. Χρημάτισε επίσης υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή από τις 28 Νοεμβρίου 1977 ως τις 10 Μαΐου 1980 και υπηρεσιακός υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη από τις 17 Σεπτεμβρίου ως τις 21 Οκτωβρίου 1981.
Πέθανε σε ηλικία 101 ετών το Νοέμβριο του 2011 στην Αθήνα και κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη στη συνοικία Παπάγου.(Πηγή : Wikipedia)

H φωτογραφία είναι από το αρχείο του Στρατηγού Κατσαδήμα. Στο σχόλιο μπορείτε να διαβάσετε επιπλέον πληροφορίες από την παρουσίαση του Κ. Μπανιά. 

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινά Πρόσωπα και Παρέες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *