ΜΕΝΙΔΙ

————-
“Το τοπωνύμιο Μενίδι – Μενίδιον απαντάται σε εμπορικούς ενετικούς χάρτες από τα τέλη του 17ου αιώνα, ως λιμένας ή ακτή. Ετυμολογική προέλευση του τοπωνυμίου επιχειρήθηκε από τον ιστορικό Κωσταντίνο Άμαντα. Κατά τον Άμαντα, η ονομασία προήλθε από το κύριο όνομα Μενίδης που το βρήκε στο Συναξαριστή, στο βίο του Οσίου Λεοντίου, του εν Αχαία. Κατ’ άλλους το τοπωνύμιο αφορούσε όνομα πλούσιας ηπειρωτικής οικογένειας καθώς συνηθίζονταν σε περιοχές να δίνονται ονομασίες από την επωνυμία της οικογένειας στην οποία ανήκαν. Ακόμη υπάρχει η γνώμη ότι η ονομασία του Μενιδίου προέρχεται από το ψάρι που αφθονούσε παλιότερα στην περιοχή, τις μενίδες και σήμερα αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.”

Στη φωτογραφία “1950 : Πανοραμική άποψη του Μενιδίου” από το αρχείο του Γ. Κατσικογιώργου. (Φωτο και σχόλιο από το Λεύκωμα του Ε. Ιντζέμπελη ΜΕΝΙΔΙ, Άρτα, 2008)

1965 : Μια μεγάλη Αρτινή παρέα στο Μενίδι. Αν τυχόν δεν τους γνωρίσατε, μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα στο πρώτο σχόλιο. (Φωτο από αρχείο Τάκη Δ. Ζαρκαλή, παρουσίαση Κ. Μπανιάς)

Δημοσιεύθηκε στην Ο Αμβρακικός και τα λιμάνια του. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *