Μια ευκαιρία που χάθηκε…..

Όπως διαβάσαμε στο ημερολόγιο του Παντελή Κωτσάκη, στις 11 Φεβρουαρίου του 1943, μια επιτροπή του ΕΑΜ Τζουμέρκων, αποτελούμενη από τους Παπαδήμο, Αναγνωστάκη και Μαλτέζο  μαζί με   100 άντρες, έφτασαν στο Μεσόπυργο για να συναντήσουν τους Άγγλους και να συζητήσουν τα πλαίσια μιας συνεργασίας των δυο απελευθερωτικών ομάδων στην περιοχή : του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ.

Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά κι έτσι χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία οι δυο οργανώσεις να συνεργαστούν για την απελευθέρωση από τους κατακτητές. Το γεγονός αυτό της συνεργασίας του ΕΑΜ με τον ΕΔΕΣ στην περιοχή της Άρτας έχει μάλλον υποβαθμιστεί στις διηγήσεις όσων έλαβαν μέρος στη σχετική συζήτηση παρ’ όλο που αν, κατά την ταπεινή μας άποψη, είχε ευοδωθεί η συνεργασία, η περιοχή μας δεν θα είχε υποφέρει από τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε. Θεωρήσαμε ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε κάποιες από τις  μαρτυρίες σχετικά με το γεγονός : του Γ. Αναγνωστάκη που ήταν μέλος της επιτροπής, του Ν. Κοσσυβάκη και του Α. Κουτσούκαλη ο οποίος κάνει αναφορές και στα γραφόμενα των  Πυρομάγλου, Έντυ Μάγιερς και Κρις Γουντχάουζ σχετικά με το γεγονός. Νομίζουμε ότι διαβάζοντάς τες, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…..(Πηγές : 1. 40 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, Γ. Αναγνωστάκης, Αθήνα, 1980 – 2. Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, 1940 – 1945, Α. Κουτσούκαλης, Αθήνα, 1983  και 3. Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ν. Κοσσυβάκης, Αθήνα, 2001)

Στις φωτογραφίες τα σχετικά αποσπάσματα  από τα βιβλία του Γ. Αναγνωστάκη (Φωτο 1, 2) και Ν. Κοσσυβάκη (Φωτο 3).

Το απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Κουτσούκαλη μπορείτε να το διαβάσετε στο λινκ https://doxesdespotatou.com/wp-content/uploads/2024/05/ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ-ΓΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΕΑΜ-ΜΑΓΙΕΡΣ-11-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-1943.pdf

Μαρτυρία Ν. Κοσσυβάκη…

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *