Μια “βεντέτα” στην περιοχή της Άρτας

Γράψαμε τις προάλλες για την δολοφονία το 1892, του τουρκαλβανού Μουρτεζά (ή Μουλταζά) από τον γραμματέα του Βασίλειο Ζαρκαλή, στο Χάνι του Μιχάλη στη Γέφυρα της Άρτας. (https://doxesdespotatou.com/xefyllizontas-palies-efimerides-sto/)

 Μετά από 12 χρόνια διαβάζουμε την συνέχεια της υπόθεσης : «……Ένα τραγικό περιστατικό τάραξε την επαρχία της Άρτης. Ο Νικόλαος Ζαρκαλής, έμπορος από την Φιλιππιάδα, πήγε το Πάσχα στο χωριό του το Τέροβο, κοντά στα Πέντε Πηγάδια, για να γιορτάσει τις άγιες μέρες με την οικογένειά του. Την Τρίτη μέρα του Πάσχα, κι ενώ επέστρεφε στη Φιλιππιάδα, τον συνέλαβαν κάποιο άγνωστοι και αφού τον πυροβόλησαν επτά φορές και τον σκότωσαν, έκοψαν το κεφάλι του και φεύγοντας το πήραν μαζί τους.

Λέγεται ότι οι φονιάδες ήταν Αλβανοί που τον σκότωσαν για να εκδικηθούν το θάνατο του Μουλταζά Αγά που πριν από 12 χρόνια τον είχε σκοτώσει ο αδελφός του Νικόλαου Ζαρκαλή Βασίλειος  στη γέφυρα της Άρτας, ο οποίος τότε ήταν στην υπηρεσία του Μουλταζά – Αγά ως γραμματέας του και σήμερα είναι έμπορας στη Βλαχία.

Οι συγγενείς λοιπόν του Μουλταζά Αγά, για να εκδικηθούν το θάνατό του, έστειλαν ανθρώπους να σκοτώσουν έναν εκ των αδελφών του Βασίλειου Ζαρκαλή σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα έθιμα εκδίκησης του αίματος, τα οποία υπάρχουν ακόμη σε μερικές επαρχίες της ελεύθερης Ελλάδας όπως στη Μάνη, το Ξηρόμερο και τον Βάλτο και που είναι πολύ βάρβαρα.  Γιατί αν έφταιξε ο ένας αδελφός, τί φταίνε και οι άλλοι αδελφοί ή οι συγγενείς του?. Ο Νικόλαος Ζαρκαλής ήταν οικογενειάρχης και αφήνει την σύζυγό του και 5 θυγατέρες ορφανές. Ήταν δε πολύ καλός με όλους και νεότατος στην ηλικία. Όλοι θρήνησαν το θάνατό του. Εδώ βρίσκεται και ο έτερος αδελφός του φονευθέντος, ο Γεώργιος Ζαρκαλής, ο οποίος φοβάται κι αυτός πολύ για τη ζωή του”. (Πηγή : ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Αθήνα, 16 Απριλίου 1904)

Δημοσιεύθηκε στην Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες........ Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *