Τη περίοδο από το 1947 μέχρι και το 1964, που ήταν ακόμη χρόνια δύσκολα και φτωχικά, λόγω της Γερμανοιταλικής κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, οι βασιλείς της Ελλάδας επιδίδονταν και σε έργο φιλανθρωπικό και εθνικό. Πέραν όλων των άλλων, είχαν καθιερώσει με τη συμμετοχή και της Εθνικής Τράπεζας τα Βιβλιάρια Απόρων Κορασίδων. Ήταν καταθετικά βιβλιάρια με το ποσό των χιλίων δραχμών. Στη συνέχεια, μπορούσαν οι γονείς να καταθέτουν και οι ίδιοι χρήματα στον προνομιακό καταθετικό λογαριασμό. Τα χρήματα αυτά μπορούσαν να τα αποσύρουν, όταν το κορίτσι γινόταν 18 χρόνων.
Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της 5ης Ιουλίου 1947,η Βασίλισσα Φρειδερίκη απευθύνει ραδιοφωνικό διάγγελμα, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία του Εράνου “Πρόνοια Βορείων Επαρχιών Ελλάδος”. Η εξαγγελία της Φρειδερίκης υλοποιείται με βασιλικό διάταγμα στις 10 του ίδιου μήνα. (Φ.Ε.Κ. 141/12.7.1947)
Το 1955 ο Έρανος εξακολουθεί να λειτουργεί και μετονομάζεται σε «Βασιλική Πρόνοια», με στόχο την προστασία των παιδιών. «Η Βασιλική Πρόνοια ποτέ δεν απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα. Ο υπουργός των Οικονομικών και ο υπουργός της Κοινωνικής Προνοίας ανανέωναν την ισχύ της διά Βασιλικού Διατάγματος, για μια περιορισμένη χρονική περίοδο» αναφέρει η ίδια η Φρειδερίκη. Η «Βασιλική Πρόνοια» μετεξελίχθηκε το 1970 σε «Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας» (Ε.Ο.Π.) (ΦΕΚ 125/2.6.1970). (Πηγή : https://tomov.gr/)
Στην ανέκδοτη φωτογραφία από το αρχείο του κ. Γιάννη Χουλιάρα, ο τότε Βασιλιάς Παύλος μοιράζει βιβλιάρια της Βασιλικής Πρόνοιας σε άπορα κορίτσια της Άρτας, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στην πλατεία Σκουφά. Δίπλα του και ο τότε Μητροπολίτης Άρτης και αρχότερα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ.