“Ενοριακός ναός ο Άγιος Νικόλαος. Στα παλιά χρόνια βρισκόταν εκεί που είναι ο μεγάλος φτελιάς στα νότια της πλατείας. Γύρω εκεί ήτανε και το νεκροταφείο. Όταν διαμορφώθηκε η Πλατεία, ο Ναός χτίστηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα, στο Β.Δ. άκρο της Πλατείας, σαν κορώνα της θέσεως.
Όταν το χωριό κάηκε απ’ τους Γερμανούς στα 1943, κάηκε και η εκκλησία και μαζί τοιχογραφίες αξίας και ένα ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Επίσης κάηκε και μια αριστουργηματική, έργο σπάνιας τέχνης, ξυλόγλυπτη πόρτα της Κόκκινης Εκκλησιάς*. Ο Γ. Παπαδημητρίου ήθελε να τη στείλει για μελέτη στον Α. Ορλάνδο. Η Μητρόπολη Άρτης την κράτησε για αρκετό καιρό και την ξανάστειλε στο Βουργαρέλι. Την τοποθέτησαν τότε για φύλαξη στο Ναό του Αγίου Νικολάου. Κάηκαν όμως τότε τα πάντα. Στην ίδια θέση ανοικοδομήθηκε στα 1951 – 52 , σε σχέδιο του Α. Ορλάνδου. Εργάστηκαν τότες οι κάτοικοι με ζήλο και με πρωτοστάτη τον Γ. Παπαδημητρίου…………………………………………..
Εφημέριοι κατά καιρούς : Οικονόμου Ιωάννης, Παπαδημητρίου Δημήτριος, Παπαδημητυρίου Ιωάννης, Παπακώστας Σπυρίδων, Σταμούλης Γεώργιος και Γούλας Γεώργιος”.(Πηγή : ΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, Κ. Πετρονικολός, Αθήνα, 1977)
*Για την πόρτα της Κόκκινης Εκκλησιάς μπορείτε να διαβάσετε στο λινκ https://doxesdespotatou.com/ta-esoterika-thyrofylla-tis-kokkinis-e/
Στη φωτογραφία παλιά καρτ-ποστάλ με το Ναό του Αγίου Νικολάου στο Βουργαρέλι (Από προσωπική Συλλογή )